Zelf een PVC vloer leggen in 5 gemakkelijke stappen
Zelf een PVC vloer leggen? Geen probleem, ook als je niet zo heel handig bent! Als je ervoor hebt gekozen om zelf een PVC vloer te leggen in je huis, dan helpen wij je op weg met een 5-stappenplan.
Zelf een PVC vloer leggen hoeft niet heel moeilijk te
zijn. Maar een stappenplan is wel zo handig als je geen idee hebt waar je
eigenlijk moet beginnen! Het leggen van een nieuwe vloer is immers een
belangrijke klus. Geen paniek, wij hebben voor jou een stappenplan opgesteld om
zelf een PVC vloer te leggen.
Een PVC vloer leggen is prima te doen, maar waarom kiezen voor deze soort vloer? PVC begint in populariteit te winnen de afgelopen jaren. Polyvinylchloride, wat in de volksmond vooral bekend staat onder de afkorting PVC, is een nette vloersoort die je eenvoudig zelf kunt leggen en waar je lang van kunt genieten. Er zitten veel voordelen aan een PVC vloer. PVC is namelijk makkelijk te leggen, kan goed tegen een stootje, is geluiddempend en watervast en onderhoudsvriendelijk. Genoeg redenen dus om een PVC vloer aan te leggen! Wil jij je huis ook voorzien van een PVC vloer en wil je zeker weten dat je dit op de juiste manier doet? Volg dan de onderstaande stappen en je weet zeker dat je PVC vloer op de goede manier wordt aangelegd in huis.
Voordat je PVC gaat kopen, is het belangrijk om te weten hoeveel je van deze soort vloerbedekking nodig hebt. Dit doe je door het oppervlak van de vloer waar je de PVC gaat leggen op te meten. Doe dit uiterst precies met een rolmaat. Hierbij moet je ook echt alle hoeken meenemen die in de ruimte zitten. Een hoekje te veel of te weinig kan er al voor zorgen dat je PVC tekort komt of dat je juist met overtollig veel vloer blijft zitten. Houd daarom met het meten van de vloer rekening met snijverlies. Dit is het deel van de gekochte vloer dat je af moet snijden om je vloerstukken te kunnen leggen, maar die je niet meer verder kunt gebruiken. Voor een reëel beeld van hoeveel PVC je nodig hebt kun je het beste een snijverlies van 5 procent meepakken. Heb je bijvoorbeeld een ruimte van 60 vierkante meter, dan kun je het beste 63 vierkante meter PVC vloer bestellen.
Stap 2: Maak de ondervloer gereed
Om de PVC vloer te kunnen leggen, heb je een ondervloer nodig. Dit is meestal de betonnen constructie van het huis, maar vaak zit er bovenop een extra ondervloer die bijvoorbeeld als schokdemper werkt. Voor PVC heb je niet per se een demper nodig, onder andere omdat het PVC materiaal heel dun is en tegelijkertijd geluiddempend werkt. De ondervloer moet van een goede kwaliteit zijn en een egaal oppervlak hebben. De PVC vloer wordt als het ware er direct bovenop gelegd, dus mag er niets in de weg zitten om de kwaliteit van de vloer te verminderen. Beoordeel de ondervloer en ga pas verder aan de slag als deze glad is. Vervolgens maak je het oppervlak schoon door te stofzuigen of te vegen, zodat vuil ook zo goed als mogelijk weg is. Houd ook rekening met wat voor een ondervloer het is. Een ondervloer van beton of zand moet op een andere manier behandeld worden dan een ondervloer van hout of tegels.
Vervolgens ga je de primer aanbrengen op de ondervloer. De primer zorgt ervoor dat de lijm van de PVC vloer beter blijft plakken. Deze primer wordt ook wel egaline genoemd. Het gladmaken van de ondervloer is vooral belangrijk wanneer je een plak PVC gaat plaatsen in je ruimte. Er bestaat ook klik-PVC, vergelijkbaar met kliklaminaat, waarbij deze stap veel minder belangrijk is. Als je klik-PVC gebruikt, hoef je bij de voorbereiding enkel de ondervloer goed te stofzuigen.
Stap 3: Egaliseer de vloer
Zoals hierboven al vermeld, is het belangrijk dat als je een plak PVC neemt, dat de ondervloer dan geëgaliseerd is. Dit doe je door de primer op de ondervloer te plaatsen en vijf uur te laten rusten. Ga ook niet over de vloer lopen in de tussentijd, want dan beschadigd de primer en kan het egaliseren niet goed worden uitgevoerd. Na deze vijf uur is de egaline uitgehard en is het tijd om de vloer egaal te maken. Dit doe je door de vloer te schuren met een schuurmachine. Tijdens dit schuren is het belangrijk dat je de vloer zo egaal mogelijk maakt. Mocht het niet zo gegaan zijn als je wilt, dan kun je opnieuw beginnen door wederom een laag egaline op te smeren en vijf uur te wachten. Houd hierbij wel rekening dat de primer niet te hoog wordt, want je deuren moeten niet gaan klemmen tegen de vloer. Verwijder indien mogelijk de vorige primer en begin dan van voren af aan. Wanneer de vloer de juiste egale oppervlakte heeft, dient deze opnieuw schoongemaakt te worden.
Stap 4: Laat de vloer acclimatiseren
Wanneer je de PVC vloer in je bezit hebt, is het belangrijk dat deze kan acclimatiseren. Hiermee bedoelen we dat de vloer alvast went aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte. Dit is belangrijk zodat de vloer niet uitzet of juist inkrimpt en daardoor schade kan oplopen als deze verkeerd is gelegd. Leg de PVC vloer in de verpakking in de ruimte waar je deze wilt gaan leggen. Laat de vloer 24 uur lang acclimatiseren en begin dan pas met het plaatsen van de vloer. Het is handig om de vloer al klaar te leggen in dezelfde kamer als waar je deze gaat plaatsen, zodat er geen verschil is en de vloer al bij de hand hebt wanneer je aan de slag gaat. Je kunt ook, als je liever in één keer doorgaat, de PVC vloer bestellen en laten acclimatiseren in de kamer ernaast (met dezelfde klimaatomstandigheden) in de tijd dat je bezig bent met het egaliseren van de ondervloer. Ga alleen niet overhaast te werk. Neem liever iets meer de tijd voor het leggen van de PVC vloer dan dat je fouten maakt doordat je te snel wilt doorgaan.
Stap 5: De vloer lijmen en leggen
De laatste stap op het gebied van je PVC vloer leggen is natuurlijk het daadwerkelijk leggen van de vloer. Dit doe je in twee stappen. Als eerste leg je een laag speciale PVC-lijm op de ondergrond. Zorg voor een goede hoeveelheid, maar overdrijf niet. Het gaat erom dat de vloer goed vastgemaakt kan worden aan de ondervloer. Dan het daadwerkelijke leggen. Een plak PVC leg je in zijn geheel op de grond en beweeg je dan naar elkaar, zodat het alles één compleet geheel vormt. Gebruik je een PVC vloer in de vorm van kliklaminaten, dan kun je deze direct achter en tegen elkaar leggen. Heb je ooit een keer een laminaatvloer gelegd? Dan is het leggen van de klik-PVC vloer zo goed als hetzelfde.
Als je een plak PVC hebt gelegd, is het belangrijk dat je deze aan het einde nog een keer platwalst. Dit doe je zodat de vloer goed aan de lijm vastplakt en deze daarom langer goed blijft. Hierdoor kun je voor een langere periode profijt hebben aan de vloer. Daarbij weet je dan ook zeker dat de vloer ook aan het einde helemaal egaal plat is. Wanneer dit alles is gedaan, ben je helemaal klaar met het leggen van je PVC vloer en kun je de rest van de ruimte gaan inrichten!
Hulp van buitenaf nodig?
Het mooie aan zelf je PVC vloer leggen is dat dit heel gemakkelijk gaat en je door het zelf te leggen kun je veel kosten besparen. Echter
moeten de bovenstaande stappen wel goed uitgevoerd worden, anders wordt je vloer onnodig beschadigd en wordt de levensduur van de vloer verkort. Mocht
je zelf niet zo handig zijn of niet de juiste tools in handen hebben om de klus goed te voldoen, dan kun je ook een offerte aanvragen bij een klusbedrijf dat
jouw vloer voor je kan leggen. Je kunt dan nog steeds zelf bepalen wat voor een
PVC vloer je wilt hebben, maar hoeft deze niet zelf te leggen. Vraag eerst verschillende offertes bij verschillende
klusbedrijven aan, voordat je met een van de aanbieders in zee gaat. Iedere
klusjesman rekent andere prijzen en levert ook anders werk. De meeste offertes
zijn gratis en vrijblijvend, waardoor je eerst een offerte kunt aanvragen en
daarna alsnog kosteloos kunt weigeren als je ergens anders een betere deal kunt
krijgen. Wees ook streng als het gaat om een klusbedrijf uitkiezen. Kijk naar recensies
en lees goed de kleine lettertjes in de voorwaarden van je offerte, om niet met
extra kosten te hoeven zitten waar je niets vanaf wist.
Wil je een andere soort
vloer in huis maar kan je niet kiezen? Lees dan hier meer over welke soort vloer je kunt kiezen voor jouw huis. Hier vertellen we je alles over de voor- en
nadelen van diverse vloeren!
Je hebt het vast al wel gehoord. De prijzen voor energie en vooral voor gas gaan enorm stijgen. Natuurlijk was je al goed bezig met het besparen van energie met led lampen en die nieuwe gordijnen.
Mooi wonen willen we allemaal wel. En hoe we dat uiteindelijk inrichten dat is natuurlijk een kwestie van voorkeuren, smaak en stijl. Dit trekken we niet alleen door in ons binnen interieur, maar ook in onze buitenruimtes vind je vaak deze stijl terug.
De buitenkant van je huis is minstens zo belangrijk als de binnenkant. Kan de buitenkant van je woning wel een opknapbeurt gebruiken? Met deze tips doe je dit heel gemakkelijk!
Verlichting is een echte sfeermaker en als je het goed aanpakt kan je je hele huis in één klap een stuk gezelliger maken. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je je licht zo kan aanpassen dat iedere kamer gezellig wordt.
Een duo rolgordijn kiezen kan soms best lastig zijn, er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. We hebben een koopgids voor je gemaakt zodat je heel gemakkelijk het juiste rolgordijn kunt uitkiezen.
Een fotowand is ideaal voor als je huis wel wat opleving en persoonlijkheid kan gebruiken. Verzamel al je posters, schilderijen kaartjes en meest dierbare foto's en maak de fotowand van je dromen! Met deze tips maak je makkelijk en eenvoudig de fotowand.
Hoe doe je nou écht de was? Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je was niet verkleurd? Wij geven je in dit artikel alle tips om zo goed mogelijk de was te kunnen doen.
Hoogstwaarschijnlijk ben je er iedere dag te vinden: de keuken. Dé plek waar sommige spullen echt onmisbaar zijn. Het liefst wil je je keuken zo praktisch mogelijk inrichten, dus het kan soms lastig zijn om daar toch wat gezelligs van te maken.
Je huis slimmer maken: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe doe je dat? Neem je een robotstofzuiger of een thermostaat op afstand? Wij hebben de meest handige tips voor het automatiseren van je huis voor je op een rij gezet.
Steeds vaker kiezen we voor het opknappen van meubels en laten we de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen. Wil jij ook jouw interieur een nieuwe look geven door meubels op te knappen? Lees per materiaal hoe je dit aanpakt!
Ben je geen expert als het aankomt op het indelen van je ruimte met meubels? En loop je bijvoorbeeld tegen beperkte ruimte of een lastig hoekje aan? Met deze tips kun je zelf als architect in spe in jouw eigen huis aan de slag!
Aandacht voor een duurzame tuin is belangrijk. Benieuwd waar jij op kunt letten als je met jouw eigen tuin een steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld? Wij geven je 12 tips voor een duurzamere tuin!
Zondag 9 mei is het Moederdag, dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten. Weet jij al wat voor cadeau je wilt geven? Of je nu wel of niet in de gelegenheid bent om langt te gaan: met deze moederdag cadeaus kun je alsnog haar iets unieks geven.
Je ziet het steeds vaker: de woonkeuken. De leefkeuken als motor van het huishouden, waar gewerkt, gepraat, geborreld, geknutseld, gespeeld én uiteraard ook nog gekookt en gegeten wordt. Met deze 5 tips creëer jij de woonkeuken van je dromen.
Een kleine woonkamer inrichten? En op zoek naar tips en trucs om een ruimtelijk gevoel te creëeren met de juiste meubels en indeling? Met deze 8 tips benut je de optimale ruimte van een kleine woonkamer!
Welke woonstijl past bij jou? Hou je meer van strakke meubels en geometrische vormen? Of ben je meer van de houten meubels en warme kleuren? Doe hier de quiz en vind het uit!
Geen plek voor een kerstboom dit jaar of ben je toe aan iets nieuws? Deze alternatieve kerstbomen vervangen prima de traditionele groene kerstboom. Ga dit jaar voor een houten boom, muurdecoratie of ga zelf creatief aan de slag!
Snoeren wegwerken, op een creatieve manier? We willen niets liever dan alles draadloos in huis, maar helaas hebben we veel snoeren die in de weg liggen. Gelukkig hebben wij de meest creatieve manieren verzameld om deze snoeren weg te werken! Check it out!
Een kleine badkamer inrichten kan een lastige klus zijn. In de meeste huizen is de badkamer namelijk de kleinste ruimte van het huis. Een kleine badkamer inrichten is een uitdaging, maar met deze 5 tips kom je een heel eind!
Grote kamerplanten: we kunnen er geen genoeg van krijgen. De kamerplanten mogen dit jaar zelfs nóg groter, voller en aparter. Wij hebben daarom de top 10 kamerplanten voor jullie verzameld, inclusief steengoede verzorgingstips. Wel zo handig!
Spotted in de interieuwereld: badkamer planten. De vraag is: welke badkamer planten zijn eigenlijk geschikt voor deze ruimte? Deze 10 badkamer planten zijn perfect voor jouw urban jungle in de bathroom!
Verdient jouw kantoorinrichting een make-over? Wij geven je een aantal tips om je kantoor thuis of op werk perfect in te richten, zodat jij productief te werk kunt gaan. Met deze kantoorinrichting tips wordt werken een feestje!
De hal inrichten is een uitdaging. Deze ruimte is het eerste wat visite ziet als ze jouw huisje binnenkomen. Het mag dus niet rommelig ogen, maar je moet er wel honderden jassen, schoenen en spullen kwijt. Lees hier de gouden tips voor de hal inrichten!