Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Milou Derckx

Duurzamer wonen door de aanschaf van een warmtepomp? Maar vraag je je af of jouw woning wel geschikt is voor deze duurzame manier van verwarmen en warm water tappen? Biano.nl helpt je maar al te graag met deze vragen. Bekijk of jouw huis geschikt is!

Duurzaam wonen is hot en het lijkt wel alsof iedereen om je heen er ook al op één of andere manier mee bezig is. Heel goed natuurlijk en wij moedigen dat ook maar al te graag aan! Daarom hebben we al eerder deze 3 simpele tips gedeeld om je woning te verduurzamen zodat jij ook alvast een start kunt maken (als je dat nog niet deed). Nu is de warmtepomp ook zo’n slimme oplossing uit dit rijtje waarmee je op een duurzame manier water kunt verwarmen en tappen. Klinkt veelbelovend en interessant, toch? Nu wil je natuurlijk weten of jouw woning ook geschikt is voor het installeren van zo’n zuinige en milieubewuste installatie! Doe daarom de gratis warmtepompcheck hieronder en/of lees verder om je te verdiepen in de checklist.

Wat is een warmtepomp?

Hoewel de warmtepomp flink in trek is, is het nog niet voor iedereen duidelijk wat deze duurzame installatie precies inhoudt. Dus laten we daar eerst mee beginnen. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel en zorgt op een milieuvriendelijke manier voor ruimteverwarming en warm water in huis. Dat doet deze pomp door warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen - met behulp van een warmtewisselaar. Deze warmte wordt door de pomp naar een hogere temperatuur gebracht, zodat jij deze warmte kunt gebruiken voor verwarming van je huis en eventueel als tapwater. Omdat je met een warmtepomp elektriciteit - in plaats van gas - gebruikt, bespaar je op de gasrekening, wordt de CO-2 uitstoot verlaagd, heeft je cv-ketel een langere levensduur én kom je in aanmerking voor een subsidie die tot wel €2.500,- kan oplopen. Kortom, genoeg voordelen dus! 

De warmtepompcheck: is jouw huis geschikt?

Helaas is er geen duidelijk antwoord op de vraag of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp. Er zijn namelijk meerdere factoren die van invloed zijn op de installatie van een pomp. Hieronder zullen we deze factoren uitgebreid bespreken, maar in het kort komt het op het volgende neer: je huis moet goed (of beter gezegd: uitstekend) geïsoleerd zijn én er is lagetemperatuurverwarming nodig - dat kan vloerverwarming zijn, maar ook een systeem met wandverwarming of extra grote radiatoren.

Vraag 1: Is jouw woning voorzien van de juiste isolatie?

Het bouwjaar van jouw woning kan een indicatie zijn of jouw huis wat betreft isolatie geschikt is voor een warmtepomp. In veel gevallen blijkt dat woningen die 2000 gebouwd zijn voldoende geïsoleerd zijn, oftewel: in deze huizen is er over het algemeen dak-, vloerisolatie en muurisolatie aanwezig én zijn de te verwarmen ruimtes van isolerend glas voorzien. Woningen met een bouwjaar vóór 2000 hebben vaak te grote bouwkundige hindernissen en beschikken over het algemeen niet over deze type isolaties, waardoor deze huizen minder geschikt voor de isolatie van een warmtepomp zijn.

Vraag 2: Op wat voor manier wordt er warmte in jouw huis afgegeven?

Naast de isolatie moet ook jouw warmteafgiftesysteem (dit zijn bijvoorbeeld de radiatoren, vloerverwarming of convectorputten) geschikt zijn voor het verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur vanuit de cv-ketel. Omdat de warmtepomp water niet zo hoog kan verwarmen als de huidige cv-ketels is het belangrijk dat een lage aanvoertemerapuur vanuit de ketel mogelijk is. Het is dus van belang dat jouw huidige warmeafgiftesysteem met een lage temperatuur het water kan verwarmen.

Vraag 3: Is er een ventilatiesysteem aanwezig?

Ten slotte moet er in jouw huis een ventilatiesysteem aanwezig zijn. Mocht jij thuis geen ventilatiesysteem hebben en lucht op een natuurlijke manier aan- en afvoeren dan is het handig om eerst op het gebied van ventilatie maatregelen te treffen. Heb je daarentegen wel een volledig ventilatiesysteem met aan- en afvoer van ventilatielucht dat aan een MV- of WTW-box gekoppeld is? Dan is de warmtepomp wellicht geschikt voor je huis, de warmtepomp heeft namelijk een MV of WTW nodig om te functioneren.
 

Wil je nog meer informatie over de installatie van een warmtepomp, of verdiepen in andere duurzame mogelijkheden binnen en rondom je huis? Lees dan verder op de pagina 'Zorgeloos wonen by Feenstra'.