Tips voor het sfeervol verlichten van je woning
Verlichting is een echte sfeermaker en als je het goed aanpakt kan je je hele huis in één klap een stuk gezelliger maken. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je je licht zo kan aanpassen dat iedere kamer gezellig wordt.
Ga jij binnenkort verhuizen of verbouwen? Grote kans dat je dan nog niet hebt nagedacht over nieuwe verlichting, terwijl dat de sfeermaker van je woning kan zijn! Door met licht te spelen creëer je een geheel nieuwe look en breng je heel wat gezelligheid naar binnen. Meer weten over verlichting en hoe je kan zorgen voor zoveel mogelijk sfeer in huis? Lees dan snel verder!
Sfeervol licht
Als je het ons vraagt is er één belangrijke factor als het gaat om sfeervolle verlichting en dat is de kleur van de verlichting. Afhankelijk van wat voor sfeer je wilt af wilt geven heeft koel en warm licht namelijk een hele andere uitstraling. Koel licht is vaak blauwachtig van kleur en komt vaak voor in LED verlichting en TL verlichting. Het geeft veel licht af, maar is daardoor ook vaak erg heftig en hard. Warm licht daarentegen geeft direct veel sfeer af en maakt een ruimte in één klap gezellig. Om te bepalen of licht warm of koel oogt wordt er gebruik gemaakt van kleurtemperatuur.
Kleurtemperatuur: wat het is en hoe je het gebruikt
Kleurtemperatuur wordt gebruikt om aan te geven of een bepaald licht warm of koel oogt. Een lagere kleurtemperatuur produceert een warmer en meer ontspannen licht en een hogere kleurtemperatuur straalt meer koelheid en frisheid uit. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K).
De meest gebruikelijke kleurtempratuur ligt op 2700K, wat vergelijkbaar is met hallogeen en gloeilamp verlichting. Wanneer een LED lamp ‘warm wit’ aangeeft, is dit ook vaak 2700K. Hoe lager de Kelvin, hoe meer sfeer je dus creëert. Maar sfeerlicht is niet altijd even handig. Denk bijvoorbeeld als je wilt lezen of moet werken. Voor deze redenen raden we je aan om een hogere Kelvin uit te kiezen, of een extra lamp aan te sluiten waarbij je wel kunt lezen.
Creëer een boetiek look
Je hebt het vast al wel eens voorbij zien komen in hotels, restaurants of misschien bij iemand thuis: het gezellige licht in donkere ruimtes. Dit gezellige licht komt vooral door de warmte die het licht uitstraalt. In combinatie met de donkere ruimte komt het licht nog meer tot zijn recht.
Zelf een boetiek look creëren?
Wat opvalt in de boetiek look zijn de donkere wanden. Vooral in een lange hal is dit een ontzettende mooie en luxen look. Verf daarom alle wanden in een donkere kleur, inclusief het plafond. Wil je nou echt gaan do it your self-en? Maak dan voordat je gaat schilderen lijsten op de muur met houten balkjes en lijm deze op de muur. Als je hierna een donkere kleur over de lijsten en de muur heen verft krijg je een extra luxe uitstraling. Hang vervolgens lange hanglampen in het midden van de hal of muurverlichting aan de muur.
Dimbaar licht
Nog meer sfeer? Dan kun je het beste voor dimbaar licht gaan. Dimbaar licht werkt met lichtbronnen die daarvoor bedoeld zijn (check daarvoor altijd goed de verpakking!) en de lichtknop. Dimbaar licht heeft als voordeel dat het aanpasbaar is voor de functie die je ervoor hebt. Denk bijvoorbeeld aan als je gaat lezen (zet het dan hoger) of als je een romantisch diner hebt (zet het dan lager). Op deze manier kan je het sfeerlicht goed reguleren.
Lampen als eyecatcher
Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel lampen die als eyecatcher kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan een lamp in de vorm van een palmboom, of een standbeeld van een aap die een lamp vast houdt. Maar naast deze speelse opties zijn er ook veel lampen die als waar kunststuk in je woonkamer kunnen hangen. Ben jij dus nog opzoek naar een pronkstuk voor in je huis? Misschien is een grote lamp dan wel iets voor jou!
Varieer in hoogtes
Wat je steeds vaker ziet is dat lampen gecombineerd worden met elkaar. Je hebt vast al wel eens de verschillende lichtbolletjes gezien, maar hoe creëer je dit nou zelf? De belangrijkste tips hiervoor is het variëren in hoogtes. Kies daarbij altijd een oneven aantal uit; dit ziet er gestileerder uit. Zorg ervoor dat je geen een lamp op dezelfde hoogte hangt and you’re good to go!