Top 10 grote kamerplanten (én verzorgingtips)
Grote kamerplanten: we kunnen er geen genoeg van krijgen. De kamerplanten mogen dit jaar zelfs nóg groter, voller en aparter. Wij hebben daarom de top 10 kamerplanten voor jullie verzameld, inclusief steengoede verzorgingstips. Wel zo handig!
Naast het feit dat grote kamerplanten voor een gezellige urban jungle in je huis zorgen, zijn grote kamerplanten óók nog eens goed voor de gezondheid: ze verbeteren namelijk de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in je huis. Benieuwd wat dé grote kamerplanten van dit moment zijn? En hoe kun je deze planten het beste verzorgen? Intratuin heeft het antwoord!
- De Calathea Orbifolia (levende plant)
- De Anthurium andreanum (flamingoplant)
- De Musa Dwarf (bananenplant)
- De Monstera Deliciosa (gatenplant)
- De Spathiphyllum Alfetta (lepelplant)
- De Euphorbia Ingens (cowboycactus)
- De Philodendron Xanadu
- De Yucca Elephantipes (palmlelie)
- De Pachira Aquatica (geldboom)
- De Alocasia Zebrina (olifantsoor)
Top 10 grote kamerplanten
Grote kamerplanten zijn tegenwoordig onmisbaar in huis. In de woonkamer, de keuken, de slaapkamer of zelfs in de badkamer: met een kamerplant maak je een echt statement. Natuurlijk kunnen we genieten van een paar kleintjes in de vensterbank of op tafel, maar tegenwoordig zien we dat de formaten steeds groter worden. Grote kamerplanten zijn daarnaast niet alleen een decoratieve toevoeging aan jouw interieur, maar ze verbeteren ook nog eens de luchtkwaliteit in huis. Omdat iedere plant natuurlijk verschillend is hebben wij een top 10 grote kamerplanten - met hun eigen kwaliteiten en onderhoudstips - samengesteld. Welke plant wordt jouw nieuwe groene huisgenoot? En waar komt-ie te staan?
1. De Calathea Orbifolia (levende plant)
Waarom de Calathea ook wel de levende plant wordt genoemd? Omdat deze grote plant ’s avonds zijn bladeren sluit en deze ’s morgens weer opent als reactie op zonlicht. Funny fact, toch? Calathea Orbifolia komt oorspronkelijk uit de tropen en heeft ronde bladeren met opvallende brede nerven. Door de bijzondere bladeren staat deze kamerplant prachtig in je interieur, máár dit is ook zo’n plant die dus goed voor de gezondheid is. Calathea’s hebben namelijk een luchtzuiverende werking.
- Standplaats: een plek zonder tocht en niet direct in het zonlicht, maar half in de schaduw.
- Water geven: de plant mag tussen 2 gietbeurten niet uitdrogen.
2. De Anthurium andreanum (flamingoplant)
De Anthurium komt voor in de tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Door de prachtige bloemen is de Anthurium een geliefde kamerplant. Deze vrolijke ‘flamingoplant’ heeft zijn naam te danken aan zijn exotische voorkomen en vanwege zijn lange stelen. Flamingoplanten willen graag veel licht, warmte en een redelijk hoge luchtvochtigheid. En als je de flamingoplant voldoende verzorgt, maakt hij het hele jaar door nieuwe bloemen aan!
- Standplaats: een lichte plek waar niet de volle zon op staat.
- Water geven: regelmatig water geven, plant mag tussen 2 gietbeurten wel wat droger aanvoelen.
3. De Musa Dwarf (bananenplant)
De banenplant is ook dit jaar niet meer weg te denken uit interieurs. De Musa, zoals de plant oorspronkelijk heet, is met zijn lange, dikke stengel en zijn grote, groene bladeren zeker indrukwekkend te noemen. De bananenplant lijkt heel stoer, maar eigenlijk is het best een kwetsbare plant. Oudere bladeren van deze gevoelige jongen worden namelijk snel lelijk. Probeer daarom regelmatig oudere bladeren te verwijderen.
- Standplaats: halfschaduw, schaduw.
- Water geven: de grond vochtig houden, maar voorkom dat de bananenplant met zijn wortels in het water staat.
4. De Monstera Deliciosa (gatenplant)
De Monstera Deliciosa, vaak ook wel de gatenplant genoemd, is een opvallende, groene kamerplant. De grote ronde bladeren met gaten erin zijn dan ook het unieke kenmerk van de tropische Monstera. En lucky you: deze tropische plant heeft een vrij simpele gebruiksaanwijzing. De gatenplant heeft namelijk niet al te veel water en zonlicht nodig. Daarnaast is de gatenplant goed voor je gezondheid: hij zuivert namelijk de lucht!
- Standplaats: halfschaduw/schaduw.
- Water geven: de plant regelmatig kleine hoeveelheden water geven: de plant mag tussen 2 gietbeurten niet uitdrogen.
5. De Spathiphyllum Alfetta (lepelplant)
Deze kamerplant heeft de fancy naam 'Spathiphyllum Alfetta' gekregen, maar is door de lepelvormige, witte bloemetjes beter bekend als ‘lepelplant’. De lepelplant is gewend aan warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. De mooiste eigenschap van deze plant is dat hij niet kan verdrinken! Hij heeft wel veel water nodig, maar je kan hem dus nooit téveel water geven. Een fijne bijkomstigheid voor degenen zonder groene vingers onder ons.
- Standplaats: een plek half in de schaduw.
- Water geven: de grond van deze kamerplant moet goed vochtig blijven. Geef de plant dus minstens 2x per week een scheut water.
6. De Euphorbia Ingens (cowboycactus)
En ook de cactus mag in dit rijtje natuurlijk absoluut niet ontbreken! Deze stoere vetplant steelt de show in ieder interieur en is een makkelijke plant om te verzorgen. Doordat cactussen over het algemeen een groot wortelstelsel hebben – waar ze vocht in kunnen opslaan – redden cactussen zich goed zonder water. Daarnaast heeft hij geen grote pot nodig, waardoor hij ook geschikt is voor een wat kleinere plek in de kamer.
- Standplaats: een plek met veel zon!
- Water geven: de sterke plant heeft weinig water nodig: alleen water geven als de grond helemaal droog is.
7. De Philodendron Xanadu
De weelderige Philodendron komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika. Met zijn diep ingesneden bladeren is deze bijzondere plant een échte lust voor het oog. De Philodendron is vrij bescheiden en vraagt niet zoveel om aandacht, maar houdt wel van een vochtige omgeving. Een groot pluspunt is trouwens dat de bladeren van deze plant ook erg goed in een vaas staan! Een win-win situatie dus.
- Standplaats: zet de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
- Water geven: de plant houdt van een vochtige grond, dus je kan de plant regelmatig water geven (1x in de 2 weken).
8. De Yucca Elephantipes (palmlelie)
Aan de stoere Yucca wordt vaak de verwarrende naam ‘palmlelie’ toegekend. De Yucca is alleen geen palm. Wel heeft deze stoere boom een houten stam en stevige bladeren: hij kan dan ook zeker wel tegen een stootje. Deze plant houdt niet van te veel water, maar de bladeren blijven wel mooi op een zonnige standplaats. De Yucca groeit niet zo snel in de hoogte, maar maakt wel regelmatig nieuwe bladeren aan.
- Standplaats: voldoende zonlicht.
- Water geven: alleen water geven als de grond helemaal droog is. Eens per 2-6 weken is voldoende.
9. De Pachira Aquatica (geldboom)
Wij wisten het ook niet, maar de geldboom bestaat dus écht! De Pachira heeft zijn naam te danken aan zijn grote bladeren die geld zouden vangen. De plant staat in Azië zodoende symbool voor geluk. De geldboom is een zachte plant met een gevlochten stam waarin hij water opslaat. Deze kamerplant vergt wel de juiste verzorging, omdat de Pachira blad kan verliezen waardoor hij niet tot zo’n recht komt.
- Standplaats: half of volledig in de schaduw.
- Water geven: de grond laten opdrogen voordat de plant nieuw water krijgt. Eens in de 3 weken water geven is voldoende.
10. De Alocasia Zebrina (olifantsoor)
Deze prachtige kamerplant heeft enorme bladeren en staat daarom ook wel bekend als ‘Olifantsoor’. Van nature groeit de Alocasia in het regenwoud en houdt van een zonnige omgeving. Het advies is dan ook vaak om de Olifantsoor minstens 5 uur volledig in de zon te laten staan. Daarnaast moet deze kamerplant regelmatig een slok water krijgen. Door de plant vochtig te houden, voorkom je namelijk ‘spint’, een infectie die veroorzaakt wordt door mijten.
- Standplaats: zonnige standplaats.
- Water: de grond van deze kamerplant dient altijd licht vochtig te zijn, sproei de plant dus ongeveer 2x per week.
Heb jij ook weer helemaal zin om een urban jungle van grote kamerplanten in je huis te creëren – inclusief leuke plantenpotten, gieters, plantenbakken, plantenstandaarden en hangpotten? Bekijk dan hieronder onze productpagina's ter inspiratie. Veel woonplezier alvast met je nieuwe groene vrienden!
Bron: Intratuin