Meubels opknappen? Vind per materiaal jouw stappenplan
Steeds vaker kiezen we voor het opknappen van meubels en laten we de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen. Wil jij ook jouw interieur een nieuwe look geven door meubels op te knappen? Lees per materiaal hoe je dit aanpakt!
Oude meubels opknappen is weer helemaal van deze tijd. Met de juiste trucs tover je jouw oude afdankertjes namelijk om tot ware pronkstukken. Je moet alleen even weten hoe je deze opknapbeurt het beste kunt aanpakken. Van houten kasten tot een leren bank: lees hier per materiaalsoort hoe je jouw oude meubels kunt opknappen.
Leren meubels opknappen
Wil jij een leren stoel opknappen omdat 'ie wel een opknapbeurt kan gebruiken of een leren bank opknappen omdat 'ie qua kleur niet meer in het interieur past? Je zou er dan voor kunnen kiezen om het meubelstuk opnieuw (met leer) door een meubelexpert te laten bekleden, maar je kunt jouw leren meubels ook een tweede leven geven door de leren stoel of leren bank te verven! Er zijn namelijk speciale verfsoorten en crèmes waarmee je leer eenvoudig kunt behandelen. Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? In onderstaand stappenplan lees je alles over het opnieuw verven van oude leren meubels.
Stap 1. Leren meubels reinigen
Wanneer je met leerverf of -crème aan de slag gaat is het ontzettend belangrijk dat je de ondergrond van het meubelstuk goed schoon maakt en op de juiste manier voorbehandelt. Er zijn speciale reinigers, zoals de reinigers van Angelus Preparer & Deglazer die je via Leerverfshop.nl kunt aanschaffen, die ervoor zorgen dat een oppervlak van een meubelstuk gegarandeerd vetvrij wordt en dat een eventuele fabrics finish verwijdert wordt. Het gebruik van deze reinigers is heel eenvoudig. Breng de reiniger met een (microvezel)doek, spons of wattenschijfje op het leren oppervlak aan en wacht vervolgens tot het droog is.
Stap 2. Behandelen met leerverf of leercrème
Vervolgens kun je ervoor kiezen om het meubelstuk volledig van een nieuwe kleur te voorzien of de vale plekken te behandelen. Beide opties kun je heel eenvoudig zelf uitvoeren, al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de taken door een expert uit te laten voeren.
- Leerverf: met leerverf kun je ieder leren oppervlak een compleet nieuw kleurtje geven en los je tegelijkertijd schade aan het leer op.
- Leercrème: met leercrème kun je vale plekken en lichte beschadigingen van een leren oppervlak behandelen.
Stap 3. Nabehandelen met een finisher
Zit de verf of crème erop en heeft het 24 uur kunnen drogen? Dan kun je er voor kiezen om met een sponsje, doek of kwast een finisher aan te brengen. Een finisher werkt namelijk als een beschermlaagje over het leer: het zorgt ervoor dat het oppervlak krasbestendig en waterbestendig blijft en dus langer mooi blijft. Wat betreft het type finisher heb je verschillende mogelijkheden. Van mat tot hoogglans: er zijn verschillende soorten finishers waar je uit kunt kiezen. Let er wel op dat een finisher altijd extra glans geef. Mocht je hier niet van houden, dan kun je er ook voor kiezen om deze stap over te slaan.
Houten meubels opknappen
Wil jij houten meubels opknappen omdat je opnieuw verliefd bent geworden op een meubel, of er geen afstand van kan doen, maar is de kleur of afwerking niet helemaal naar jou zin? Oude houten meubels opknappen is weer helemaal populair. Niet alleen omdat design items steeds meer onbetaalbaar worden, maar ook omdat deze meubels jouw interieur een unieke uitstraling geven. Oude houten meubelstukken vertellen een verhaal en bij het grof vuil zetten zou dus eeuwig zonde zijn. Met een opknapbeurt zorg je ervoor dat deze oude meubels weer een pronkstuk in jouw interieur worden. De vraag is alleen: hoe pak je het aan? In onderstaand stappenplan lees je alle tips & tricks!
Stap 1. Oude lagen verwijderen
Jouw vintageproject begint met het verwijderen van de oude lagen. Het is daarom handig om vooraf te weten met welk product jouw houten oude meubels behandeld is, maar daar is een slim trucje voor. Breng een druppeltje terpentine aan op jouw meubelstuk en check of deze druppel het hout wel of niet blank maakt. Wanneer de terpentine het hout blank maakt, bestaat jouw meubel uit een olie- of een waslaag. Indien het druppeltje terpentine het hout niet blank maakt, dan is het hout waarschijnlijk behandeld met lak, verf of vernis. Nu je weet welke oude laag er op zit, kun je aan de slag met éen van onderstaande mogelijkheden.
Nadat je de oude lagen hebt verwijderd, kun je het hout reinigen met water en ammoniak of aceton - anders kunnen de nieuwe materialen niet goed aan de ondergrond hechten. Let er wel op dat je niet te veel water bij het reinigen van het meubelstuk gebruikt.
Stap 2. Houtvuller gebruiken
Heeft jouw houten meubelstuk veel beschadigingen of oneffenheden? En wil je deze kleine deukjes of gaatjes repareren? Dan is een houtvuller absoluut een musthave! Met een houtvuller kun je namelijk heel eenvoudig gaten en deuken in het hout opvullen. Het is een kneedbaar product, maar na een aantal uur is de vuller uitgehard en kun je overgaan tot de schuurklus (stap 3). Zijn er daarentegen grotere gaten die je weg wilt werken? Dan kun je deze beschadigingen het beste repareren met een ander stuk hout. Zaag een stuk hout op het juiste formaat en lijm het goed vast in het gat. Nadat de houtlijm gedroogd is, kun je de kleine kiertjes langs de rand eventueel met een houtvuller opvullen.
Stap 3. Het hout grondig schuren
Met welke laag jouw houten meubelstuk ook behandeld is, in alle gevallen is het verstandig om het houten meubel - na de eerste twee stappen - grondig op te sturen. Dit schuren kan grotendeels met een schuurmachine, maar let er bij oudere meubels wel op dat de randen en hoekjes ook goed geschuurd moeten worden: schuurpapier kan daarom ook handig zijn. Tijdens het schuren is het belangrijk dat je altijd in de richting van de houtnerf beweegt om eventuele nieuwe beschadigingen te voorkomen. In deze derde fase is het ook belangrijk om eventuele houtworm te herkennen ofwel te voorkomen. Houtworm herken je meestal door de kleine gaatjes in het hout en kun je behandelen door bestrijdingsmiddelen die speciaal voor hout beschikbaar zijn. Na de schuurklus kun je het meubelstuk helemaal stofvrij maken met een droge doek en door naar de volgende stap.
".. belangrijk dat je altijd in de richting van de houtnerf beweegt om eventuele nieuwe beschadigingen te voorkomen."
Stap 4. Een grondlaag aanbrengen
Juist bij het opknappen van oude meubels is een nieuwe grondlaag aan te bevelen. Ongeacht of je het meubelstuk opnieuw wel of niet wilt gaan verven: het advies is om altijd een laag grondverf aan te brengen. Een grondlaag zorgt namelijk voor een betere hechting van de afwerking en zorgt ervoor dat de verf of beits zich egaler over het oppervlakte kan verdelen. Mocht je het originele hout het allermooist vinden en jouw meubelstuk niet willen verven, dan kun je het hout ook eventueel beschermen met een dunne waslaag. Hierdoor wordt het hout wel een tintje donkerder, maar is het veel eenvoudiger schoon te houden en blijft het ook langer mooi!
Stap 5. Een nieuwe afwerking geven
Een nieuwe kleur kan een wereld van verschil maken. Nu de grondverf is aangebracht en opgedroogd ben je klaar om een (kleurrijke) finishing touch aan te brengen. Heb jij al nagedacht over de kleur, het soort verf en de verftechniek die je wilt gebruiken? Hieronder vind je een overzicht met de meest gebruikte soorten verf, beits, was en olie voor houten meubels en welk eindresultaat ze geven.
Rotan meubels opknappen
Rotan meubels zijn weer helemaal terug van weggeweest! Zijn jouw rotan meubels inmiddels flink vergrijsd en wil je deze graag in de originele kleur terugbrengen? Dan kun je jouw rotan meubelstuk het beste opnieuw een keertje lakken - grote kans namelijk dat de laklaag door de jaren heen beschadigd is en het materiaal uitgedroogd is.
Stap 1. Rotanmeubel grondig schoonmaken
Voordat je begint met het opknappen van jouw rotan item, is het verstandig om het rotanmeubel eerst netjes voor te behandelen. Op die manier voorkom je namelijk dat er vuil in de verflaag terechtkomt. Stof met een stevige stoffer of microvezeldoek het rotanmeubel af en gebruik eventueel een stofzuiger om het vuil tussen de rotan stengels te verwijderen. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil tussen deze rotan stengels kun je ook een zachte borstel of tandenborstel gebruiken, maar pas goed op dat je het meubelstuk daarmee niet te veel beschadigd. Nadat je het stof en het vuil hebt verwijderd kun je het rotanmeubel ontvetten met een vloeibare verf- en allesreiniger om ervoor te zorgen dat de nieuwe lak of verf straks goed kan hechten. Neem na het ontvetten het rotan oppervlak af met een droge doek, zodat het rotanmeubel helemaal droog is.
Stap 2. Oude laklaag verwijderen
Nu de stoel uitgebreid schoon is gemaakt kun je de oude laklaag gaan verwijderen, zodat de nieuwe verf- of laklaag zich beter kan hechten. Breng met een borstel of kwast een verfafbijtmiddel aan op het rotan oppervlak en wacht 24 tot 48 uur totdat je de oude laag met een mesje of (indien nodig) licht schuurpapier er af kunt krabben. Gebruik opnieuw de stofzuiger om het stof en vuil te verwijderen.
Stap 3. Grondverf aanbrengen
Wil je jouw rotanmeubel van een ander kleurtje voorzien? Zet het meubelstuk dan eerst in de grondverf. Een grondlaag zorgt er namelijk voor dat de verf of beits zich egaler over het oppervlakte kan verdelen. Breng de grondverf met een acrylverf aan en strijk de verf uit in de richting van de houtnerf. Let op: de grondverf moet zeer sterk verdund worden! De verhouding is ongeveer 1/3 grondverf en 2/3 water. Laat vervolgens het rotanmeubel 3 uur drogen voordat je overgaat tot de volgende stap.
Stap 4. De juiste kleur aanbrengen
Dan is het nu tijd voor een nieuw kleurtje! Er zijn twee verschillende manieren om een nieuw kleurtje aan het rotanmeubel aan te brengen: je kunt het oppervlak verven met een spuitbus of een whitewash aanbrengen met een kwast. Hieronder lees je de verschillen.
Stap 5. Afwerken met een laklaag
Wil jij bovenstaande stappen volgend jaar niet nog een keer hoeven volgen? Dan is het verstandig om het rotan meubelstuk netjes af te werken met een snel drogende laklaag. Deze laag geeft de bescherming aan de rotan stengels van het meubel. De snel drogende cellulose lak kun je eenvoudig met een kwast aanbrengen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om rotanmeubels met beits te behandelen, maar let wel op dat beits alleen goed hecht wanneer er geen laklaag aanwezig is.