Met deze tips richt jij je huis in als een echte architect
Ben je geen expert als het aankomt op het indelen van je ruimte met meubels? En loop je bijvoorbeeld tegen beperkte ruimte of een lastig hoekje aan? Met deze tips kun je zelf als architect in spe in jouw eigen huis aan de slag!
Ben jij helemaal gelukkig met de sleutel van jouw of jullie nieuwe huis? Of wil je eens de boel helemaal omgooien en de inrichting opnieuw aanpakken? Wij helpen je van A tot Z met het inrichten van jouw mooie huisje - als een echte binnenhuisarchitect!
Overweeg de functies van alle ruimtes
Het is altijd goed om van te voren na te denken over de grootte en de functie van de verschillende ruimtes. Bepaal hoe je het huis globaal in gaat delen en kijk of bepaalde ruimtes anders ingedeeld kunnen worden. Wil je bijvoorbeeld een aparte kantoorruimte of is er een kinderwens? Bekijk welke plek in huis hier het meest geschikt voor is. Voornamelijk de woonkamer is vaak een ruimte die meerdere functies moet verlenen. Hoe groot is deze woonkamer? Waar is er ruimte voor het zitgedeelte en een mooi houten tv-meubel en waar moet bijvoorbeeld het eetgedeelte komen? Tip: houd rekening met het lichtinval van buitenaf. Wil je juist in het zitgedeelte naar buiten kunnen kijken of vind het belangrijker om in het eetgedeelte van het natuurlijke lichtinval te kunnen genieten?
Creëer een moodboard per ruimte
Nu je weet wat de functie van de ruimtes zijn, kun je met een moodboard een visueel overzicht van alle ideeën die je hebt aanbrengen. Het is een startpunt voor het verdere interieurplan en geeft je een totaalplaatje van de stijl en sfeer die je wilt toepassen in iedere ruimte. Je hebt verschillende hulpmiddelen om een moodboard te maken, zoals Pinterest, Photoshop, de moodboardmaker van Karwei of je kunt natuurlijk ook gewoon lekker oldschool met papier en tijdschriften aan de slag. Leg in de moodboards voornamelijk de focus op de interieurstijl die de basis wordt van de verschillende ruimtes en de sfeer die je er wilt creëeren.
Denk na over de vloeren en wanden
Begin vervolgens jouw wensen in kaart te brengen wat betreft (een van de belangrijkste) elementen van het huis: de vloeren en wanden. Beiden zijn namelijk erg bepalend voor de uitstraling van een ruimte en zullen waarschijnlijk ook voor langere tijd mee gaan. Nu je weet wat jouw stijl, welke sfeer je wilt creëeren én je weet wat de functie per ruimte is, kun je eenvoudiger bepalen welk type vloer je wilt nemen. Van houten parketvloeren tot tegelvloeren: verdiep je in het aanbod vloeren en bedenk welke vloer het beste in welke ruimte past. Ook wat betreft de kleuren zijn er op het gebied van vloeren veel verschillende mogelijkheden. Nadat je een vloer hebt gekozen kun je verder nadenken over de muren - ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Ga je voor verf of behang? En welke kleuren vertalen het beste jouw moodboard?
Breng de meubels in kaart
Nu je een keuze gemaakt hebt voor de interieurstijl, de vloer en de muur kun je gaan nadenken over de (grote) meubels! Welke meubels wil je houden en passen nog steeds binnen het moodboard en welke meubels zal je opnieuw moeten of willen aanschaffen? Waarschijnlijk heb je je in de fase van het moodboard al georiënteerd op meubels, of weet je misschien zelfs al welke meubels je wilt gaan kopen. Om het overzicht te bewaken kun je per ruimte een lijstje maken van de meubels die je eventueel al in bezit hebt en welke je opnieuw wilt aanschaffen. Om er zeker van te zijn dat alle meubels ook daadwerkelijk in de ruimte gaan passen, is het handig om een plattegrond te maken.
"Om er zeker van te zijn dat alle meubels ook daadwerkelijk in de ruimte gaan passen, is het handig om een plattegrond te maken."
Schets per ruimte een plattegrond
Door het maken van een plattegrond kun je vervolgens nauwkeuriger bepalen welk meubelstuk waar gaat komen. Dit kun je doen door zelf te gaan tekenen. Teken eerst de vorm van de kamer op
papier, inclusief alle hoeken, deuren, pilaren en andere obstakels. Vervolgens ga je de plattegrond
tekenen op schaal. Dit kan op blanco papier, maar ruitjespapier van 5 mm kan ook. Bij de bouwmarkt verkopen ze handige schaallinialen, een fijne schaal is die van 1 op 50. De 1 op de liniaal staat dan voor 1 meter in het echt. Wanneer je ruitjespapier gebruikt, dan kun je voor 1 meter 10 blokjes aanhouden. Zo krijgt de plattegrond een handig formaat. Ten slotte kun je de meubels gaan intekenen, uiteraard op dezelfde schaal. Zorg dus dat je de exacte afmetingen van ieder meubel hebt. Je kunt de meubels ook op een los papier tekenen en uitknippen. Op die manier kun je nog schuiven en meerdere opstellingen uitproberen in de plattegrond.
Is de benedenverdieping één grote ruimte en is er oorspronkelijk geen afscheiding
gemaakt? Dit kun je zelf heel gemakkelijk creëren door de muur voor een deel bijvoorbeeld te verven, een roomdivider neer te zetten, of een mooi vloerkleed neer te leggen. Neem deze afscheidingen mee in het maken van de plattegrond door bijvoorbeeld een stippellijn te trekken.
In een woning met kleinere kamers wil je de ruimte zo groot mogelijk doen laten lijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te werken met een rustige en consistente basis, multifunctionele en zwevende meubels, te werken met verticale lijnen en zoveel mogelijk natuurlijk lichtinval te creëeren.
Maak een lichtplan
Nu je in jouw plattegrond meer duidelijkheid hebt over de functie, de stijl en de indeling van de ruimtes, kun je ten slotte een lichtplan maken. Een lichtplan kan je helpen om inzicht te krijgen in de lichtbehoefte en in de functie(s) die een lamp moet vervullen. Wat is de grootte en de functie van de ruimte en welk type verlichting past hier het beste bij? De lichtfuncties bij de bank verschillen bijvoorbeeld met de lichtfunctie in de keuken. Ook kun je ervoor kiezen om de zogeheten focuspunten uit te lichten in jouw lichtplan. Dit zijn punten, dingen of plekken die een huis bijzonder maken. Denk bijvoorbeeld aan glas in lood ramen, een mooie schouw of houten balken tegen het plafond. Je kunt deze focuspunten nog meer naar voren laten komen door op de juiste manier gebruik te maken van verlichting in huis met bijvoorbeeld spotjes of kleine wandlampen.