Woonkeuken creëren? 5 tips voor een sfeervolle leefkeuken
Je ziet het steeds vaker: de woonkeuken. De leefkeuken als motor van het huishouden, waar gewerkt, gepraat, geborreld, geknutseld, gespeeld én uiteraard ook nog gekookt en gegeten wordt. Met deze 5 tips creëer jij de woonkeuken van je dromen.
Sta jij aan de start van het plaatsen van leefkeuken? Of wil je de bestaande leefkeuken een upgrade geven? Deze multifunctionele kook- en leefruimte is 'het hart van het huis' en vormt het decor voor het dagelijks leven. Maar hoe richt je deze veelzijdige woonkeuken optimaal en gezellig in?
Wonen en koken in één ruimte
De woonkeuken is hét voorbeeld van de 'One Room Living' woontrend. De trend waarin verschillende ruimtes steeds meer samen smelten tot een grote en open ruimte. Het coronavirus heeft deze trend van multifunctionele en open ruimtes natuurlijk alleen maar doen versnellen. We werken inmiddels waar we wonen en we wonen dus ook waar we koken. De keuken dient dus ook al lang niet meer als een functionele ruimte om te koken, maar is een woonomgeving geworden waar we naast koken, ook borrelen, eten, kletsen, spelletjes spelen of bijvoorbeeld het nieuws lezen. Richt de woonkeuken in met slimme en multifunctionele oplossingen en zorg ervoor dat deze ruimte op verschillende manieren gebruikt kan worden.
Tip 1. Richt de woonkeuken duurzaam en slim in
Ben je nog aan het overwegen om een leefkeuken te plaatsen? Als je het slim aanpakt, betaalt deze keuken zichzelf voor een groot deel terug vanwege het plaatsen van duurzamere en multifunctionele apparatuur. Hoewel we vaak denken dat tweedehands of oude apparatuur hergebruiken de meest duurzame optie is, zijn dit vaak juist de grootste energieslurpers in de keuken. Nu alle opties nog open liggen, kun je de keuken volledig met duurzaam apparatuur inrichten. Ga bijvoorbeeld voor een waterbesparende en multifunctionele kokendwaterkraan, een intelligente koelkast die automatisch de temperatuur afstelt of een slimme vaatwasser die kan zien hoe vuil de afwas is en op basis hiervan een bijpassend programma draaien. Laat je informeren in de eindeloze mogelijkheden!
P.S. Vlak voor zo'n ingrijpende verbouwing een inboedel- en opstalverzekering vergelijken is overigens geen overbodige luxe! Het zal je verstelt staan hoeveel je hier nog op kunt besparen in de nieuwe keuken.
Tip 2. Make it match en blend!
Om van de keuken een echte woonkeuken te maken, laat je de keuken blenden met de rest van 't interieur van de woonkamer zodat het één geheel wordt. Probeer zoveel mogelijk met dezelfde kleuren en materialen van de rest uit het huis te werken. De keuken moet in één lijn zijn met de rest van de woonkamer. Denk bijvoorbeeld aan extra grote onderkasten in dezelfde stijl als de woonkamer en probeer de keukenapparaten zoveel mogelijk in de keukenmeubels te integreren. De koelkast en vriezer integreer je bijvoorbeeld in de keukenmeubels en de bovenkasten laat je zoveel mogelijk weg. Probeer zo min mogelijk losse apparaten in het zicht te hebben, door alles te integreren in de keukenkast.
Tip 3. Alles vindt plaats aan de eettafel
In een woonkeuken mag een grote eettafelset niet ontbreken. Dit is namelijk de plek waar aan geleefd wordt. Hier wordt ontbeten, gewerkt, koffie gedronken. Steeds vaker zie je ook bijvoorbeeld dat hier de televisie aan de muur wordt gehangen, zodat je tijdens het ontbijt het nieuws kunt bekijken. In de middag kunnen de kinderen hier kun huiswerk maken of spelletjes spelen. Aan het einde van de middag wordt er gezellig geborreld en degenen met kookcorvee hoeft niets van de gesprekken te missen omdat de visite niet in de woonkamer, maar aan de houten eettafel plaats kunnen nemen. Alles vindt plaats aan de eettafel en deze plek is dan ook het hoofdkwartier van het huishouden!
Tip 4. Creëer handige opbergmogelijkheden
Hoewel we de woonkeuken zo simplistisch en clean mogelijk willen houden, krijgen we in praktijk wel steeds meer keukentools bij. Slimme opbergmogelijkheden zijn daarom onmisbaar. Op die manier zorg je er voor dat de keuken opgeruimd en geordend is, terwijl je tegelijkertijd alles bij de hand hebt. Hoewel de trend van grote wandkasten over lijkt te zijn, kun je de achterwand van de keuken natuurlijk wel benutten met wandrekken of wandplanken. Bovendien bieden de XXL onderkasten zeeën aan ruimte: op die manier behoud je een "luchtige" keuken, terwijl je alsnog over dezelfde opbergruimtes beschikt. Zorg voor een georganiseerde keuken en richt deze lades zo efficiënt mogelijk in met handige lade-verdelers, besteklades, inbouw-prullenbakken en planken.
Tip 5. Kies voor de juiste (sfeer-)verlichting
Het hebben van voldoende licht is super belangrijk in de leefkeuken. Het is namelijk niet alleen een werkplaats om te kunnen koken, maar ook een sfeervolle ruimte waar geleefd wordt. Voor overdag geldt dan ook: hoe meer daglicht, des te beter. Probeer dit natuurlijke lichtinval dus zo min mogelijk te blokkeren door middel van objecten of bijvoorbeeld zware gordijnen. Sta je nog in de startfase van de verbouwing? Overweeg dan een grote glazen schuifpui, openslaande deuren, harmonica deuren of het plaatsen van dakramen. Omdat de woonkeuken natuurlijk ook 's avonds gebruikt zal worden moet je ook verlichting aanbrengen. Door gebruik te maken van verschillende lichtbronnen kun je de keuken in elke situatie optimaal verlichten. Combineer functionele verlichting met sfeerverlichting om zowel een goede werkverlichting als gezellige sfeer te creëeren.