Voortuin ontwerpen? In 8 stappen naar jouw droom voortuin
Zelf een voortuin ontwerpen is een flinke klus, maar zeker niet onmogelijk! Maar weet je niet waar te beginnen? Wij helpen je op weg met een handig 8-stappen plan voor een goed voortuin ontwerp.
De
voortuin ontwerpen kun je laten doen, maar als je een beetje groene vingers hebt kun je ook zelf aan de slag
gaan. De voortuin wordt vaak gezien als hét visitekaartje van jou en je
huis. De mogelijkheden zijn
eindeloos om jouw voortuin er verzorgd uit te laten zien en volledig naar jouw
smaak in te richten. Zo wordt het niet alleen een feest om door je
voortuin te lopen, maar is je tuin ook nog eens een fijne blikvanger. Weten hoe
jij de voortuin kan ontwerpen waar je altijd al van gedroomd hebt? Wij helpen
je graag op weg met dit 8-stappenplan!
Je voortuin ontwerpen begint natuurlijk met het maken van een plan. Het is belangrijk om te ontdekken wat je te besteden hebt qua budget en wat je stijl is, zodat je jarenlang van de nieuwe voortuin kunt genieten. Je kunt online allerlei inspiratie opdoen om te ontdekken wat jij mooi vindt. Misschien vind je een strakke tuin met veel lijnen en weinig planten mooi, of wil je juist zoveel mogelijk groen in de tuin. Je kunt ook spelen met verschillende hoogtes of materialen. Er zijn zoveel wensen en zoveel mogelijkheden! Ontdek wat bij jou past en begin met het maken van het plan voor het ontwerpen van je voortuin.
Traditioneel, modern of lekker praktisch
Waar
kun je aan denken bij het ontwerpen van een voortuin? Je kunt zowel voor de
traditionele aanpak gaan als de strakke of moderne aanpak. Bij traditioneel kun
je denken aan een recht pad naar de voordeur, een conifeer als scheiding met de
tuin van de buren en een heg
of wat planten om eventueel het zicht vanaf de weg te beperken. Bij een
moderne tuin speel je meer met de lijnen en bestrating en minder met planten. Denk hierbij
aan grotere vlakken in de tuin en alleen éénkleurige beplanting. Je kunt de
voortuin ook meer speels maken en kiezen voor bochten in de tuin, bijzondere
vormen en bijzondere bestrating. Ben je juist op zoek naar een praktische en
onderhoudsvriendelijke voortuin? Ook dan zijn er heel veel mogelijkheden!
Stap 1: Maak een plan en meet de tuin
De eerste stap in het voortuin ontwerpen is het opschrijven van je wensen. Zodra je dit op een rijtje hebt gezet kun je verdergaan met de voortuin aanleg. Door op te schrijven hoe je jouw tuin er graag uit zou willen laten zien, wordt alles concreter en kun je echt beginnen met een plan maken. Je kunt eventueel ook het hele huishouden laten meebeslissen en zo tot een plan te komen waar iedereen blij mee is. Als je een plan hebt gemaakt kun je aan de slag gaan met het opmeten van de tuin. Neem niet alleen de rechte lijnen mee, maar ook de lastige hoeken. Je meet het beste vanuit de gevel van de tuin. Het maakt niet uit of je een kleine of grote voortuin hebt. Er zijn zoveel mogelijkheden dat er altijd wel iets te vinden is dat bij jouw smaak past. Met een kleine tuin kun je bijvoorbeeld al veel sfeer creëren door grotere bakken voor het raam te zetten of een gezellig bankje. Een grote tuin biedt uiteraard ook veel opties.
Stap 2: Schets je eerste ideeën in een plattegrond
Ook belangrijk bij het tuinontwerp is de plattegrond. Op basis van de metingen kun je bepalen hoeveel ruimte je precies hebt. Dit betekent dat je een tekening kunt gaan maken waarop je al je ideeën kwijt kunt. Maak gebruik van de basisvormen waarmee je jouw voortuin gaat ontwerpen. Er zijn tien basisvormen: een rechthoek, vierkant, ovaal, cirkel, C-lijn, S-lijn, diagonale lijn, ruit en driehoek, kruisende lijnen en smalle coulissevakken. Je kunt deze basisvormen het beste tekenen op karton en vervolgens uitknippen. Deze vormen kun je gebruiken om te experimenteren met wat je mooi vindt in de tuin.
Stap 3: Het belang van een goed vlekkenplan
Bij de voortuin aanleg heb je ook veel aan de plattegrond waarmee je aangeeft waar je verschillende onderdelen van de tuin kwijt wilt. Dit heet het vlekkenplan. Je kunt hierbij onder andere denken aan paden, bomen, hagen, gazon en leidingen voor elektra. Het is belangrijk dat je deze zaken een plekje geeft in de plattegrond, zodat je duidelijk weet waar je alles wilt hebben. Wil je graag een mooie border in de tuin met een boom of een rij met hagen langs de rand van de tuin? Plaats deze in de plattegrond: zo maak je er een duidelijk geheel van en komt je voortuin plan echt tot leven.
Stap 4: Houd rekening met de stand van de zon en de schaduw
De voortuin ontwerpen is een leuke taak, omdat je helemaal zelf kunt bepalen hoe
de tuin eruit komt te zien. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je rekening
mee moet houden, zodat je zeker weet dat je heel lang van je tuin kunt
genieten! Een van de eerste zaken is het rekening houden met de zon en schaduw
in je tuin. Je hebt met het planten van een boom de mogelijkheid om ervoor te
zorgen dat de zon in de zomer niet de heel middag op je raam staat. Maar het
bepalen van de stand van de zon is ook belangrijk als je leuke planten wilt
neerzetten. Niet iedere plant kan ertegen om een groot gedeelte van de dag in
de zon te staan.
Staat je voortuin op het zuiden? Dan heeft de tuin de meeste zonuren en kun je met bomen en
struiken schaduwplekken creëren.
Een tuin op het westen? Vooral in de zomer heb je dan baat bij het creëren van
schaduwplekken.
Ligt jouw tuin op het oosten? Gedurende de dag is er veel schaduw in de tuin; dit kun je
meenemen in het voortuinontwerp.
Een tuin op het noorden? Dan heb je over het algemeen weinig zon in de tuin.
Stap 5: Een voortuin ontwerpen doe je ook voor het zicht vanaf binnen
Natuurlijk is het genieten om vanaf een afstandje al je mooie tuin te zien als je de straat binnen komt rijden. Maar het oog vanaf binnen wil ook wat! Let daarom bij het ontwerpen van de voortuin ook altijd op hoe je tuin eruit ziet vanaf binnen. Zo heb je als je binnen staat ook wat te zien en kun je optimaal genieten van een mooie voortuin. Plaats bijvoorbeeld geen hoge hagen of bomen recht voor het raam; zo kun je niets meer zien. Zorg er daarnaast ook voor dat je tuin goed bij de stijl van je woning past. Zo vormt alles een mooi geheel.
Stap 6: Speel met hoogtes bij de aanleg van de voortuin
Je kunt met heel veel materialen en kleuren spelen in je voortuinontwerp. Denk hierbij aan hout, stenen in allerlei grijstinten, plantenbakken van staal, zwarte stenen bakken gecombineerd met wit grind, sfeervolle elementen zoals een vijver of juist een strak gazon: alles is mogelijk. Al deze materialen en kleuren kun je vervolgens weer gaan combineren met groen in de tuin. Mooie hagen, kleurrijke bloemen, unieke bomen of een weelderige tuin met heel veel verschillende soorten bloemen en planten. Door materialen en kleuren samen te brengen creëer je de mooiste combinaties in de voortuin. Ook een mogelijkheid: spelen met hoogtes in de tuin. Denk hierbij aan hoogliggende plantenbakken of een brede trap die naar de voordeur leidt. Als je een tuin met een oprit wilt kun je de oprit en de tuin ook van elkaar scheiden door gebruik te maken van hogere borders. In plaats van alles op een gelijke hoogte in de tuin kun je leven in de brouwerij brengen door hoogtes te creëren. Dit kun je ook doen met planten.
Stap 7: Kies de juiste bestrating en beplanging
Een belangrijk onderdeel van de voortuin aanleg is natuurlijk het kiezen van de bestrating. Ook hierbij heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een strakke look met grote, gladde stenen. Maar ook voor een speelse look met klinkers in allerlei kleuren of een combinatie van grind en stenen. Let hierbij niet alleen op wat jij mooi vindt, maar ook op de onderhoudsvriendelijkheid. Gelukkig zijn er heel veel soorten bestrating die weinig onderhoud vergen en er ook nog eens mooi uitzien, zoals natuursteen of grind. Vergeet ook de planten niet! Het voortuin ontwerpen is pas echt klaar wanneer je ook hebt bepaald welke planten je gaat plaatsen. Let hierbij op de verschillende seizoenen en kies bijvoorbeeld voor winterharde planten. Houdt je van een kleurrijke tuin? Er zijn heel wat mooie bloeiende vaste planten die je tuin enorm opfleuren, zoals hortensia’s, lavendel, rhododendron en de skimmia.
Stap 8: Maak keuzes over de voortuin verlichting
Ben je op zoek naar buitenverlichting voor jouw voortuin? Bijvoorbeeld als sfeerelement of juist met praktische reden, omdat je ook een oprit in de tuin hebt? Houd dan bij het voortuin ontwerp ook rekening met eventuele verlichting die je gaat verwerken in de tuin. Kleine spots kun je gemakkelijk aansluiten en verwerken in de bestrating. Let wel op het aantal volt dat je nodig hebt en kies voor LED-verlichting; dat is ook nog eens goed voor het milieu!
Ben je zelf niet zo handig om alles aan te leggen en aan te sluiten? Kijk ook eens op Zoofy.nl en kies daar een goede hovenier of vakman. Zo zorg je voor een optimale mooie tuin!
Je
voortuin ontwerpen is niet alleen een leuke, maar ook een dankbare taak. Want
je kunt na afloop voor lange tijd genieten van je prachtige voortuin. Met het
maken van een goed voortuin ontwerp leg jij de basis voor het creëren van de perfecte voortuin. Bij Biano vind je divers tuingereedschap om lekker in de tuin aan
de slag te gaan met tuinieren!
Je hebt het vast al wel gehoord. De prijzen voor energie en vooral voor gas gaan enorm stijgen. Natuurlijk was je al goed bezig met het besparen van energie met led lampen en die nieuwe gordijnen.
Mooi wonen willen we allemaal wel. En hoe we dat uiteindelijk inrichten dat is natuurlijk een kwestie van voorkeuren, smaak en stijl. Dit trekken we niet alleen door in ons binnen interieur, maar ook in onze buitenruimtes vind je vaak deze stijl terug.
De buitenkant van je huis is minstens zo belangrijk als de binnenkant. Kan de buitenkant van je woning wel een opknapbeurt gebruiken? Met deze tips doe je dit heel gemakkelijk!
Verlichting is een echte sfeermaker en als je het goed aanpakt kan je je hele huis in één klap een stuk gezelliger maken. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je je licht zo kan aanpassen dat iedere kamer gezellig wordt.
Een duo rolgordijn kiezen kan soms best lastig zijn, er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. We hebben een koopgids voor je gemaakt zodat je heel gemakkelijk het juiste rolgordijn kunt uitkiezen.
Een fotowand is ideaal voor als je huis wel wat opleving en persoonlijkheid kan gebruiken. Verzamel al je posters, schilderijen kaartjes en meest dierbare foto's en maak de fotowand van je dromen! Met deze tips maak je makkelijk en eenvoudig de fotowand.
Hoe doe je nou écht de was? Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je was niet verkleurd? Wij geven je in dit artikel alle tips om zo goed mogelijk de was te kunnen doen.
Hoogstwaarschijnlijk ben je er iedere dag te vinden: de keuken. Dé plek waar sommige spullen echt onmisbaar zijn. Het liefst wil je je keuken zo praktisch mogelijk inrichten, dus het kan soms lastig zijn om daar toch wat gezelligs van te maken.
Je huis slimmer maken: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe doe je dat? Neem je een robotstofzuiger of een thermostaat op afstand? Wij hebben de meest handige tips voor het automatiseren van je huis voor je op een rij gezet.
Steeds vaker kiezen we voor het opknappen van meubels en laten we de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen. Wil jij ook jouw interieur een nieuwe look geven door meubels op te knappen? Lees per materiaal hoe je dit aanpakt!
Ben je geen expert als het aankomt op het indelen van je ruimte met meubels? En loop je bijvoorbeeld tegen beperkte ruimte of een lastig hoekje aan? Met deze tips kun je zelf als architect in spe in jouw eigen huis aan de slag!
Aandacht voor een duurzame tuin is belangrijk. Benieuwd waar jij op kunt letten als je met jouw eigen tuin een steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld? Wij geven je 12 tips voor een duurzamere tuin!
Zondag 9 mei is het Moederdag, dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten. Weet jij al wat voor cadeau je wilt geven? Of je nu wel of niet in de gelegenheid bent om langt te gaan: met deze moederdag cadeaus kun je alsnog haar iets unieks geven.
Je ziet het steeds vaker: de woonkeuken. De leefkeuken als motor van het huishouden, waar gewerkt, gepraat, geborreld, geknutseld, gespeeld én uiteraard ook nog gekookt en gegeten wordt. Met deze 5 tips creëer jij de woonkeuken van je dromen.
Een kleine woonkamer inrichten? En op zoek naar tips en trucs om een ruimtelijk gevoel te creëeren met de juiste meubels en indeling? Met deze 8 tips benut je de optimale ruimte van een kleine woonkamer!
Welke woonstijl past bij jou? Hou je meer van strakke meubels en geometrische vormen? Of ben je meer van de houten meubels en warme kleuren? Doe hier de quiz en vind het uit!
Geen plek voor een kerstboom dit jaar of ben je toe aan iets nieuws? Deze alternatieve kerstbomen vervangen prima de traditionele groene kerstboom. Ga dit jaar voor een houten boom, muurdecoratie of ga zelf creatief aan de slag!
Snoeren wegwerken, op een creatieve manier? We willen niets liever dan alles draadloos in huis, maar helaas hebben we veel snoeren die in de weg liggen. Gelukkig hebben wij de meest creatieve manieren verzameld om deze snoeren weg te werken! Check it out!
Een kleine badkamer inrichten kan een lastige klus zijn. In de meeste huizen is de badkamer namelijk de kleinste ruimte van het huis. Een kleine badkamer inrichten is een uitdaging, maar met deze 5 tips kom je een heel eind!
Grote kamerplanten: we kunnen er geen genoeg van krijgen. De kamerplanten mogen dit jaar zelfs nóg groter, voller en aparter. Wij hebben daarom de top 10 kamerplanten voor jullie verzameld, inclusief steengoede verzorgingstips. Wel zo handig!
Spotted in de interieuwereld: badkamer planten. De vraag is: welke badkamer planten zijn eigenlijk geschikt voor deze ruimte? Deze 10 badkamer planten zijn perfect voor jouw urban jungle in de bathroom!
Verdient jouw kantoorinrichting een make-over? Wij geven je een aantal tips om je kantoor thuis of op werk perfect in te richten, zodat jij productief te werk kunt gaan. Met deze kantoorinrichting tips wordt werken een feestje!
De hal inrichten is een uitdaging. Deze ruimte is het eerste wat visite ziet als ze jouw huisje binnenkomen. Het mag dus niet rommelig ogen, maar je moet er wel honderden jassen, schoenen en spullen kwijt. Lees hier de gouden tips voor de hal inrichten!