Snoeikalender: wat te snoeien in juni?
Op zoek naar een handige snoeikalender? Iedere maand geeft Biano.nl je de beste tips voor de te snoeien planten, bomen en struiken uit die maand. Check de tips uit de snoeikalender van juni zodat je de belangrijkste to-do's uit de tuin niet vergeet!
Een mooie, groene tuin verdient regelmatig een snoeibeurt. De vraag is alleen wat snoei je in welke maand? Om je een handje op weg te helpen heeft Biano daarom voor iedere maand een snoeikalender gemaakt - zodat tuinieren nog makkelijker én dus leuker wordt! You're welcome!
Snoeikalender juni
Het is belangrijk om het groen in je tuin goed bij te houden. Je wilt je planten, struiken en bomen natuurlijk mooi in model houden, ze zullen beter groeien en bloeien wanneer je het groen op de juiste manier snoeit én de oogst van bijvoorbeeld fruitbomen zal nog beter zijn. Oftewel: genoeg redenen om goed te snoeien. Om je een leidraad te geven hebben wij per maand een snoeikalender gemaakt, zodat jij precies weet welke planten je wanneer moet snoeien.
1. Struiken met vruchten
In juni zijn de voorjaarsbloeiende struiken aan de beurt. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld de botanische rozen, de jasmijn en de weigelia. Deze struiken bloeien op het oude hout en geven in het voorjaar bloemen en in het najaar bessen. Je kunt dus twee keer in het jaar van deze struiken genieten. In juni hoef je deze struiken alleen maar uit te dunnen, door oude takken zo diep mogelijk weg te snoeien. Ook takken die bijvoorbeeld scheuren of elkaar in de weg zitten mogen gesnoeid worden.
2. Groenblijvende hagen
Mocht je de groenblijvende hagen in mei nog niet gesnoeid hebben, dan kun je deze hagen in juni snoeien. Door de groenblijvende hagen (zoals de Buxus) in juni te snoeien zorg je ervoor dat de plant weer in een mooi en gelijkmatig model komt, plus je stimuleert met deze snoei ook een nieuwe groeispurt gedurende de summer. Het is wel belangrijk om deze planten onder een wolkendek te snoeien: ze zijn namelijk niet bepaald gek op de zon. Mocht de zon toch volop shinen, dan hebben we twee tips: maak de plant voor het snoeien nat en dek de haag na het snoeien af met een deken.
3. Oude hazelaars
Het hout van de wat oudere hazelaars mogen ook deze maand gesnoeid worden. Je kunt enkele oudere takken tot bij de grond wegsnoeien en de takken die elkaar in de weg zitten verwijderen. Een leuke tip trouwens: het hout van de hazelaar kun je als bonenstaken voor je moestuintje gebruiken! Het hout van de hazelaar is namelijk heel sterk en buigzaam.
4. Groenblijvende bodemdekkers
De groenblijvende bodemdekkers, zoals de Maagdenpalm of Pachysandra, maken je tuin groen en gezellig. Mits je ze natuurlijk goed verzorgd en snoeit. In juni zal de bloei van deze bodemdekkers sterk verminderd zijn, waardoor je ze flink mag terugknippen. Op die manier zorg je ervoor dat jouw bodemdekkers weer lekker verjongen!
5. Klimplanten
And last but not least: klimplanten. Voor de klimplanten geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor de heesters: snoei de bloeiende klimplanten die vóór 21 juni zijn gaan bloeien. Let er op bij klimplanten zoals de klimop, de blauwe regen en de klimhortensia die tegen het huis aan zijn geplant, dat ze niet in de dakgoot groeien of de afvoerpijp klemmen.
Hopelijk ben je met deze tips weer helemaal up-to-date wat betreft de snoeiklussen in juni! Wil je voor de zekerheid toch nog even checken of je de to-do's van de vorige maanden ook kan afstrepen? Lees dan hieronder verder!