Eerste huis kopen? Volg deze checklist!
Je eerste huis kopen is al spannend genoeg. Er komt in deze periode veel informatie op je af. De zoektocht, bezichtigingen, bieden, een hypotheek regelen en noem maar op. Wij hebben een eerste huis kopen checklist voor je gemaakt om je op weg te helpen!
Binnenkort je eerste huis kopen? Gefeliciteerd! Maar wees er van bewust dat je een overload aan nieuwe informatie krijgt. Als je eindelijk een huis bent tegengekomen dat goed past bij je wensen én je budget, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk alle zaakjes op orde hebben zodat je eerste huis van jou is. De eerste huis kopen checklist hieronder helpt je hierbij!
Eerste huis kopen checklist
1. Wat zijn de financiële mogelijkheden?
Starters en mensen met een laag inkomen hebben vaker nodig bij het kopen van een eigen woning. Je komt keuzes tegen waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. Als jij je eerste huis wil gaan kopen, dan is het belangrijk om op een rijtje te hebben wat er voor jou financieel mogelijk is. Koop je het bijvoorbeeld alleen of ga je een huis samen met een partner kopen? Krijg je hulp van je ouders? Hoe groot is jouw spaarvarkentje? Wat heb je er qua budget voor over? Verzamel alle informatie allereerst en kijk na wat er voor jou/jullie mogelijk is. Wellicht kom je in aanmerking voor een starterslening. Op diverse websites kan je jouw maximale hyptheek berekenen, bijvoorbeeld de Hypotheker.
2. De zoektocht naar een huis
Het kan beginnen: de huizenjacht! Wees niet meteen overenthousiast over een huis, want je moet eerst nog worden uitgenodigd voor een bezichtiging. Wees voorbereid, want een huizenjacht kan een full-time baan worden en gaat niet altijd van een leien dakje. Vaak kan het woningaanbod de vraag naar koophuizen niet bijhouden. Is het dan tijd voor de bezichtiging en wil je zeker van je zaak zijn? Neem dan een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan zorgen voor een lagere koopprijs en kan helpen met een bouwkundig rapport. Wil je geen aankoopmakelaar inschakelen? Zorg dan dat je iemand uit je eigen sociale kring meeneemt die er verstand van heeft.
3. Bod uitbrengen
Eerste droomplek gevonden? Een tweede bezichtiging is soms niet eens meer nodig en je wilt meteen een openingsbod uitbrengen. We heten je welkom bij het onderhandelproces. Denk goed na over je maximale bod en zorg dat je genoeg geld overhoudt voor de eventuele verbouwing en de inrichting van het huis. Bieden op een huis is namelijk niet zomaar iets. Let goed op de staat van het huis, het energielabel en de verborgen verbreken! Enne, vergeet niet om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen. Je kunt dan altijd besluiten om de koop niet door te laten gaan. Een bod uitbregen kan vaak per telefoon, e-mail of zelfs via de website van de makelaar. Neem contact op met een hypotheekadviseer voor een gratis oriënterend gesprek, want zo weer je precies wat jouw mogelijkheden zijn.
4. De hypotheek regelen
Is je bod geaccepteerd? Dan wordt het tijd om een voorlopig koopcontract te tekenen. Welkom in de wereld van hyptotheken. Je hebt vast nog nooit gehoord van een lineaire hypotheek, annuïteitenhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek? Er zijn veel verschillende hypotheken waar je uit kunt kiezen. Een apotheekadviseur kan je op dit gebied goed adviseren, ook wanneer je een studieschuld hebt en een hypotheek wilt afsluiten. Je kunt natuurlijk ook all by yourself een hypotheek afsluiten. Dat betekent dat je alles zelf regelent: van advies tot notaris. Op deze manier kun je kosten manieren en profiteer je van een scherpe rente. Be aware, dat je goed op de hoogte moet zijn van alle mogelijkheden om een hyptheek te kiezen die bij jou past.
5. Hoppakee naar de notaris
Heb je een passende hypotheek gevonden? Dan is het nu tijd om een bezoekje te brengen aan de notaris voor de officiële overdracht van het huis. De notaris controleert of al het papierwerk op orde is en helpt mensen om tot rechtsgeldende en bindende afspraken te komen. Daarnaast geeft de notaris juridische advies en let op de belangen van alle betrokkenen. Afspraken legt hij/zij vast in een notariële akte. Twijfel je? Dan geeft de notaris je duidelijkheid. Vervolgens moet je de hypotheekakte teken en it's yours, pop the champagne!
6. Interieur shopping
Dan wordt het tijd om je eerste huisje in te richten. Voor sommigen zal dit het leukste onderdeel van een huis kopen zijn, voor anderen misschien juist niet. Misschien heb je de afgelopen jaren al veel uitzet spullen bij elkaar gespaard en is jouw interieur zo ingericht. Zo niet: dan is daar Biano om jou te helpen. Doe je inspiratie op in ons online magazine of shopguide! Kleine tip: het is vaak niet mogelijk om alles in één keer voor elkaar te krijgen. Een huis kopen is namelijk al duur genoeg. Probeer daarom je prioriteiten te bepalen.
7. Woonverzekering vergelijken
Natuurlijk is het ook belangrijk om je pas gekochte huisje te verzekeren! Het verschil tussen de duurste en goedkoopste woonverzekering bedraagt al snel honderden euro's per jaar. Denk aan al die mooie interieur spullen die je hiervan kunt kopen! Door een vergelijking te maken op Geld.nl vind je direct de verzekeraar die de laagste premie en de beste voorwaarden biedt. Je kunt op deze website namelijk een groot aanbod verzekeringen eenvoudig met elkaar vergelijken en er eentje kiezen die volledig past bij jouw individuele wensen. Dit kost maar enkele minuten van je tijd en levert een enorme besparing op, dus waarom zou je het niet doen? De woonverzekering is een inboedel en opstalverzekering in één, win-win dus!
Hopelijk hebben wij jou geholpen met de route naar je eerste koophuis! Enne, nu je toch van plan bent om je eerste huis te kopen, kun je net zo goed even inspiratie opdoen om je eerste huis gezellig te maken!
- 3x woontrends voor najaar 2018
- Planten in huis: 4x de trends voor dit najaar
- Experts: deze interieurtrends zijn in 2019 uitgespeeld
cc sfeerbeeld 2: HKLiving | cc sfeerbeeld 3 en 4: fermliving | cc sfeerbeeld 5: Bloomingville | cc sfeerbeeld 6: Broste Copenhagen