De BBQ schoonmaken in 5 handige stappen
De BBQ schoonmaken is cruciaal als je een lekkere barbecue avond wilt organiseren. Het is misschien even een klus om te klaren, maar het zal je BBQ vlees en groenten zeker ten goede komen. De BBQ schoonmaken in 5 stappen, wij vertellen je hoe!
De BBQ schoonmaken is misschien het laatste waar je aan denkt na een lange barbecue avond buiten op het terras of in de tuin. Na urenlang tafelen, genieten van heerlijke vlees en vega gerechten en loungen in de loungeset, ruim je het liefst de barbecue weer gelijk op. Think again! Als je gelijk na de barbecue sessie je barbecue schoonmaakt, heb je de volgende keer gelijk weer plezier van een barbecue die spic en span is! Wij helpen je een handje bij het BBQ schoonmaken in 5 stappen.
- Stap 1: Laat de BBQ nog even nasmeulen
- Stap 2: Schrobben geblazen
- Stap 3: Aan de slag met een sopje
- Stap 4: Invetten met olie
- Stap 5: De rest van de BBQ schoonmaken
De BBQ schoon in 5 stappen
Waarom is je barbecue schoonmaken zo belangrijk? Het liefst wil je na lekker lang tafelen niet meer aan de slag met het schoonmaken van de BBQ, maar toch kun je dit beter wel doen. Een goed schoongemaakte barbecue zorgt immers voor veel meer grill- en eetplezier. Wanneer ga je het BBQ rooster schoonmaken? Dit doe je bij voorkeur direct nadat je deze hebt gebruikt. Zo voorkom je dat je bij de eerstvolgende BBQ avond eerst nog het rooster staat schoon te maken. Daarnaast is het zo een stuk makkelijker om eventuele aangebrande stukken te verwijderen dan wanneer je dit pas dagen of weken erna moet doen. En de levensduur van je barbecue wordt ook verlengd als je 'm vaker schoonmaakt. Wij leggen je de 5 stappen in het schoonmaken van de BBQ uit.
De BBQ schoonmaken in 5 stappen
- Gebruik (baking)soda. Meng drie eetlepels soda met een eetlepel water. Zo ontstaat er een dik papje wat je bijvoorbeeld met een sponsje kunt aanbrengen op het rooster. Zitten er extra aangebrande plekken op het rooster? Gooi hier wat extra baking soda op. Laat de soda 10 minuten intrekken en haal het er vervolgens met water en een sponsje weer af.
- Gebruik een rauwe ui. Dankzij het zuur van de ui wordt al het vuil meegenomen als je de gesneden kant van de ui over het rooster wrijft. Doe zo allebei de kanten van het rooster. Het kan voorkomen dat je nog een ui moet aansnijden om zo al het vuil te kunnen verwijderen. Je kunt voor het ontvetten van het rooster ook een citroen gebruiken en daarna met keukenpapier het hardnekkigste vet verwijderen.
- Als je een tuin tot je beschikking hebt, kun je het rooster een nachtje in het gras leggen. Het vuil van een aangekoekt en zwart rooster moet worden losgeweekt en na een nachtje in het gras kun je het ergste vuil gemakkelijk wegvegen met keukenrol. Maak vervolgens het rooster goed droog om de vorming van roest te voorkomen. Zo hoef je niet gelijk na de barbecue sessie druk in de weer met het schoonmaken van de BBQ!
P.S: Ruim je barbecue weer goed op!
Je BBQ reinigen zorgt ervoor dat jouw barbecue weer glimt alsof je hem net nieuw hebt gekocht in de winkel. Zo voelt het elke keer weer alsof je met een gloednieuwe BBQ aan de slag gaat om je favoriete hapjes te grillen. Ruim de barbecue na gebruik ook altijd goed op. Zet hem in ieder geval uit de regen en wind en bij voorkeur op een droge plaats, zoals in de schuur. Je kunt ook een beschermhoes kopen die je altijd over de barbecue heen kunt leggen zodat deze beschermd is tegen allerlei weersinvloeden. Hoe beter je met je BBQ omgaat, hoe langer je ervan kunt genieten! Grillen maar!