Badkamer verbouwen: in 10 stappen jouw droombadkamer
Zelf de badkamer verbouwen? Een flinke klus die veel tijd kost, maar het is alle tijd en moeite zeker waard! Van begin tot eind kun jij bepalen hoe je badkamer eruit komt te zien. Aan de slag met de badkamer verbouwen kan met dit 10-stappenplan!
Wil jij de handen uit de mouwen
steken en de badkamer verbouwen? Wat tof dat jij deze uitdaging aan wilt gaan!
Want het gaat bloed, zweet en tranen kosten, dat kunnen we je nu al verzekeren. Maar dan heb je wel een badkamer die je helemaal zelf hebt ingericht naar jouw wensen en voorkeuren. Het is ontzettend belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan een badkamer verbouwing. Biano helpt met een 10-stappenplan om jou door
het hele proces te begeleiden. Zo wordt het verbouwen van de badkamer een stuk
beter te doen!
Wanneer je de badkamer gaat verbouwen is het belangrijk dat je goed weet hoe je aan de slag gaat. Je moet ervoor zorgen dat je goed in kaart hebt gebracht wat je wilt aanpassen, welke onderdelen je hiervoor nodig hebt en welke badkamermeubels je waar wilt plaatsen. Met dit 10-stappenplan helpen wij je met de grote badkamer verbouwing!
Stap 1: Bepaal het budget
Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je voor jezelf op een rijtje hebt wat er allemaal mogelijk is. Hierbij kijk je niet alleen naar welke renovaties je wilt uitvoeren, maar ook naar welke je kunt uitvoeren qua budget. Houd rekening met de grootte van je badkamer en kijk wat je zou willen veranderen aan de huidige badkamer. Op basis van je wensen maak je een budgetplan. Dit is een belangrijke indicator, zodat je zeker weet dat je niet onnodige kosten gaat maken. Ook handig om tijdens de verbouwing te checken of je volgens het budgetplan nog on track bent. Je kunt je badkamer zo duur maken als je zelf wilt. De prijs hangt sterk af van alle werkzaamheden die je uit moet voeren, welke merken je gebruikt en hoe groot je badkamer is. Houd rekening met een gemiddeld budget van ruim 9000 euro, wat meer of minder kan worden afhankelijk van wat je wel en niet gaat doen. Ook is dit bedrag gebaseerd op een standaardafmeting van een badkamer van 9 vierkante meter. Denk bij de onderdelen van de badkamer ook aan de muur- en vloertegels, badkamer garnituur en badkamerkasten naast de standaard badkamermeubels. Vergeet bij het budget ook niet om handige onderdelen mee te nemen die je tijdens het klussen nodig hebt, zoals schroeven, bouten en gereedschap.
Stap 2: Bepaal wat je zelf gaat klussen
Wanneer je weet welke zaken je wilt gaan aanpakken, is het belangrijk om te kijken wat je allemaal zelf kunt doen bij de badkamer verbouwing. Het liefste doe je elke taak zelf, zodat je badkamer ook echt jouw badkamer wordt en alle renovaties gedaan worden, precies zoals jij dat wilt hebben. Daarbij is zelf gaan klussen ook meteen heel kostenbesparend. Let er hierbij wel op dat je jezelf niet overschat, want het verbouwen van de badkamer is zeker geen easy job. Als je niet (zeker) weet of je een leiding kan plaatsen of tegels kan leggen, doe dit dan vooral ook niet en besteed het lekker uit! Als je een bepaalde klus zelf niet aankan, kun je een klusbedrijf inschakelen voor hulp. Bepaal van tevoren welke renovaties je wil uitbesteden. Voor de renovaties waar je liever een professional voor inschakelt, kun je op internet vergelijken welke aanbieder de beste prijs en service biedt. Houd dus ook met je budget rekening dat een professional inhuren meer geld gaat kosten.
Stap 3:Zorg voor een geschikte badkamervloer
Deze stap is vooral belangrijk wanneer je een voorheen lege ruimte om wilt toveren tot badkamer. De vloer van je badkamer heeft namelijk veel te verduren, met name op het gebied van vocht en warmte. Daarnaast moet de vloer egaal lopen, om te voorkomen dat je bijvoorbeeld wateroverlast krijgt in de gang. Zorg er dus eerst voor dat de ondervloer in je badkamer in goede staat is en goed bestand is tegen water. Zorg er bij deze stap alleen voor dat je vloer egaal is, het beleggen van de vloer met badkamertegels doe je pas veel later. Waarom? De tegels kunnen beschadigd raken als je bezig bent met klussen. Mocht je vloerverwarming willen hebben in de badkamer, dan leg je die ook aan bij deze stap. Maak de vloer wel alvast stevig genoeg om erop te kunnen lopen, zodat de verbouwing soepel verloopt.
Stap 4:Leg de leidingen aan
Leidingen zijn een van de meest cruciale onderdelen van de badkamer. Deze leidingen heb je nodig om het toilet door te spoelen, om water door het doucheputje te laten stromen en je bad met schoon warm water te kunnen vullen. Zorg er dus voor dat je leidingen op de goede plaats zijn gelegd en dat ze goed functioneren. Je legt de leidingen op zo’n manier dat je een goede aan- en aflevering van water hebt en dat je je elementen er goed aan kunt afsluiten. Klinkt dit allemaal te ingewikkeld? Schroom dan niet om een professional in te schakelen, zodat je zeker weet dat het met de leidingen goed zit. Een lekkage is wel het laatste waar je zin in hebt tijdens de verbouwing!
Stap 5:Plaats het badmeubel
Dan nu het eerste element dat je gaat plaatsen, namelijk het bad (mits je een bad neemt natuurlijk, anders kun je deze stap overslaan). Deze plaats je als eerste, omdat het bad een grote ruimte in beslag neemt. Plaats het bad in een hoek waar je er makkelijk in kunt stappen. Veranker het bad goed aan de grond en let op eventuele lekkages. Mocht je extra toepassingen aan je bad willen monteren, zoals een apart bakje voor zeep of een schakelaar om gebruik te kunnen maken van een bubbelbad, houd hier dan genoeg ruimte voor. Als je bijvoorbeeld een draaiknop aan de onderkant van je bad wilt hebben, monteer deze dan aan de kant van waar je het bad ingaat. Let ook op genoeg ruimte om goed in en uit het bad te komen en ook van de andere badkamer voorzieningen gebruik te kunnen maken.
Stap 6:Plaats de douche
Vervolgens is de douche aan de beurt. Er zijn twee opties; of je plaats de douchekop boven het bad, waardoor je dus staand in bad gaat douchen, of je kiest voor een aparte doucheruimte, dit kan onder andere door middel van een douchecabine. Als je kiest voor een douche in bad, dan bespaart dat veel moeite en ruimte. Echter voor veel mensen is het fijn om deze twee gescheiden te hebben of om alleen een douchecabine of inloopdouche te hebben. Voor een douche in een eigen cabine zorg je ervoor dat de leidingen goed liggen en dat hier de douchekop stevig op is afgesloten. Hieromheen bouw je de cabine of plaats je glazen douchewanden om een inloopdouche te creëren. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte in de cabine hebt om in te kunnen bewegen en jezelf overal goed te kunnen wassen. Een rekje voor douchespullen zoals zeep is ook handig. Vergeet ook niet om voldoende ruimte te reserveren om de deuren van de cabine te kunnen openen en om in en uit de cabine te kunnen stappen. Bij gebrek aan ruimte zijn schuif douchedeuren aan te raden, die nemen minder ruimte in beslag.
Stap 7:De plaatsing van het toilet
Veel mensen willen ook graag een toilet in de badkamer hebben. Dit is vooral handig als je een badkamer op de etage van de slaapkamers plaatst. Let ook weer hier erop dat het toilet goed op de leiding is afgesloten en dat je goed de ruimte hebt om hier gebruik van te maken, zonder last te hebben van de andere elementen in je badkamer. Zorg er ook voor dat zaken als de wc-borstel en toiletpapierhouder binnen handbereik staan. Dit is wel zo handig om niet mis te kunnen grijpen.
Stap 8:Installeer de wasbak en wastafel
Tot slot plaats je het laatste aangesloten element, namelijk de wastafel. Let nogmaals op voldoende ruimte om voor de wastafel te staan en niet met de andere onderdelen in je badkamer in de knel te zitten. Deel je de wastafel met meerdere personen? Kies er dan bijvoorbeeld voor om 2 wasbakken of waskommen te installeren in plaats van slechts één. Richt je wastafel zo in dat je overal goed bij kunt, zonder te hoeven bukken of een onnatuurlijke houding aan te nemen. Plaats ook je spiegel boven de wastafel om hier je make-up bij te werken, te scheren of je tanden te poetsen. Wil je extra opbergruimte, maak dan gebruik van een wastafelonderkast of spiegelkast.
Stap 9:Plaats de wand- en vloertegels
De laatste essentiële stap is de betegeling. Zodra alles staat en goed is ingericht, kun je de muren en de vloer voorzien van de juiste badkamertegels. Als je wilt kun je ook de tegels aan de muur bij je bad en douche al plaatsen wanneer deze af zijn, maar let er dan wel op dat deze aan het einde van de gehele verbouwing goed op elkaar aansluiten. Wil je meer structuur en diepgang creëren in de badkamer? Gebruik dan twee verschillende soorten tegels. Leg bijvoorbeeld witte tegels aan de muur en donkere tegels op de vloer. Er zijn eindeloos veel combinaties te maken met tegels in de badkamer! Wij leggen je uit hoe je in 10 stappen een mooie tegelvloer kan leggen.
Stap 10:De laatste badkamer elementen
De laatste essentiële stap is de betegeling. Zodra alles staat en goed is ingericht, kun je de muren en de vloer voorzien van de juiste badkamertegels. Als je wilt kun je ook de tegels aan de muur bij je bad en douche al plaatsen wanneer deze af zijn, maar let er dan wel op dat deze aan het einde van de gehele verbouwing goed op elkaar aansluiten. Wil je meer structuur en diepgang creëren in de badkamer? Gebruik dan twee verschillende soorten tegels. Leg bijvoorbeeld witte tegels aan de muur en donkere tegels op de vloer. Er zijn eindeloos veel combinaties te maken met tegels in de badkamer! Wij leggen je uit hoe je in 10 stappen een mooie tegelvloer kan leggen.
Je hebt het vast al wel gehoord. De prijzen voor energie en vooral voor gas gaan enorm stijgen. Natuurlijk was je al goed bezig met het besparen van energie met led lampen en die nieuwe gordijnen.
Mooi wonen willen we allemaal wel. En hoe we dat uiteindelijk inrichten dat is natuurlijk een kwestie van voorkeuren, smaak en stijl. Dit trekken we niet alleen door in ons binnen interieur, maar ook in onze buitenruimtes vind je vaak deze stijl terug.
De buitenkant van je huis is minstens zo belangrijk als de binnenkant. Kan de buitenkant van je woning wel een opknapbeurt gebruiken? Met deze tips doe je dit heel gemakkelijk!
Verlichting is een echte sfeermaker en als je het goed aanpakt kan je je hele huis in één klap een stuk gezelliger maken. In dit artikel geven we je enkele tips hoe je je licht zo kan aanpassen dat iedere kamer gezellig wordt.
Een duo rolgordijn kiezen kan soms best lastig zijn, er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee moet houden. We hebben een koopgids voor je gemaakt zodat je heel gemakkelijk het juiste rolgordijn kunt uitkiezen.
Een fotowand is ideaal voor als je huis wel wat opleving en persoonlijkheid kan gebruiken. Verzamel al je posters, schilderijen kaartjes en meest dierbare foto's en maak de fotowand van je dromen! Met deze tips maak je makkelijk en eenvoudig de fotowand.
Hoe doe je nou écht de was? Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je was niet verkleurd? Wij geven je in dit artikel alle tips om zo goed mogelijk de was te kunnen doen.
Hoogstwaarschijnlijk ben je er iedere dag te vinden: de keuken. Dé plek waar sommige spullen echt onmisbaar zijn. Het liefst wil je je keuken zo praktisch mogelijk inrichten, dus het kan soms lastig zijn om daar toch wat gezelligs van te maken.
Je huis slimmer maken: je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar hoe doe je dat? Neem je een robotstofzuiger of een thermostaat op afstand? Wij hebben de meest handige tips voor het automatiseren van je huis voor je op een rij gezet.
Steeds vaker kiezen we voor het opknappen van meubels en laten we de dure mainstream items uit de woonboulevards gewoon lekker achter wegen. Wil jij ook jouw interieur een nieuwe look geven door meubels op te knappen? Lees per materiaal hoe je dit aanpakt!
Ben je geen expert als het aankomt op het indelen van je ruimte met meubels? En loop je bijvoorbeeld tegen beperkte ruimte of een lastig hoekje aan? Met deze tips kun je zelf als architect in spe in jouw eigen huis aan de slag!
Aandacht voor een duurzame tuin is belangrijk. Benieuwd waar jij op kunt letten als je met jouw eigen tuin een steentje wil bijdragen aan een duurzame wereld? Wij geven je 12 tips voor een duurzamere tuin!
Zondag 9 mei is het Moederdag, dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten. Weet jij al wat voor cadeau je wilt geven? Of je nu wel of niet in de gelegenheid bent om langt te gaan: met deze moederdag cadeaus kun je alsnog haar iets unieks geven.
Je ziet het steeds vaker: de woonkeuken. De leefkeuken als motor van het huishouden, waar gewerkt, gepraat, geborreld, geknutseld, gespeeld én uiteraard ook nog gekookt en gegeten wordt. Met deze 5 tips creëer jij de woonkeuken van je dromen.
Een kleine woonkamer inrichten? En op zoek naar tips en trucs om een ruimtelijk gevoel te creëeren met de juiste meubels en indeling? Met deze 8 tips benut je de optimale ruimte van een kleine woonkamer!
Welke woonstijl past bij jou? Hou je meer van strakke meubels en geometrische vormen? Of ben je meer van de houten meubels en warme kleuren? Doe hier de quiz en vind het uit!
Geen plek voor een kerstboom dit jaar of ben je toe aan iets nieuws? Deze alternatieve kerstbomen vervangen prima de traditionele groene kerstboom. Ga dit jaar voor een houten boom, muurdecoratie of ga zelf creatief aan de slag!
Snoeren wegwerken, op een creatieve manier? We willen niets liever dan alles draadloos in huis, maar helaas hebben we veel snoeren die in de weg liggen. Gelukkig hebben wij de meest creatieve manieren verzameld om deze snoeren weg te werken! Check it out!
Een kleine badkamer inrichten kan een lastige klus zijn. In de meeste huizen is de badkamer namelijk de kleinste ruimte van het huis. Een kleine badkamer inrichten is een uitdaging, maar met deze 5 tips kom je een heel eind!
Grote kamerplanten: we kunnen er geen genoeg van krijgen. De kamerplanten mogen dit jaar zelfs nóg groter, voller en aparter. Wij hebben daarom de top 10 kamerplanten voor jullie verzameld, inclusief steengoede verzorgingstips. Wel zo handig!
Spotted in de interieuwereld: badkamer planten. De vraag is: welke badkamer planten zijn eigenlijk geschikt voor deze ruimte? Deze 10 badkamer planten zijn perfect voor jouw urban jungle in de bathroom!
Verdient jouw kantoorinrichting een make-over? Wij geven je een aantal tips om je kantoor thuis of op werk perfect in te richten, zodat jij productief te werk kunt gaan. Met deze kantoorinrichting tips wordt werken een feestje!
De hal inrichten is een uitdaging. Deze ruimte is het eerste wat visite ziet als ze jouw huisje binnenkomen. Het mag dus niet rommelig ogen, maar je moet er wel honderden jassen, schoenen en spullen kwijt. Lees hier de gouden tips voor de hal inrichten!