Verticale tuin: 3 soorten verticale tuinen
De verticale tuin is een trend in de tuinwereld en dat is niet voor niets. Benieuwd hoe je de verticale tuin het beste kunt inrichten? Welke planten daarvoor nodig zijn? En het onderhoud?
Een verticale tuin is dé manier als je op een balkon of in een kleine tuin van een groene omgeving wilt genieten. Door met je groene oase namelijk de hoogte in te werken, bespaar je ruimte en breng je in één keer veel groen in je buitenruimte.. Je kunt een verticale tuin op verschillende manieren inrichten. Van welk type verticale tuin gaat jouw tuiniers-hart harder kloppen?
Verticale tuin: 3 verschillende soorten
Een verticale tuin kun je kant-en-klaar kopen, maar kun je ook lekker zelf “bouwen”. Van restaurants tot kledingwinkels en je eigen kleine tuin of balkon: de verticale tuin is everywhere! Allereerst is het belangrijk om te weten welke verticale tuinen er bestaan en welke beplanting je voor deze type tuin het beste kunt kiezen. Als je een verticale tuin binnen wilt plaatsen, is het namelijk wel belangrijk om te kiezen voor plantjes die weinig tot geen zonlicht nodig hebben. En als die fantastische green wall er dan is, dan wordt het tijd om deze te onderhouden! Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van jouw eigen gemaakte tuin. Lees hieronder alles over de verschillende soorten verticale tuinen, de beplaning en hoe je deze het beste kunt onderhouden!
De siertuin is een prachtige manier om van veel greenery te genieten! Maar op welke manier kun je de verticale siertuin bouwen? En welke planten kun je het beste gebruiken? Om een siertuin in te richten heb je natuurlijk allereerst een plantenrek nodig - een constructie waar je de planten aan kunt hangen. Het plantenrek kun je op verschillende manieren ontwerpen. Er zijn bedrijven die een dergelijke constructie voor je kunnen aanleggen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een constructie maken of een alternatieve constructie gebruiken! Wat dacht je bijvoorbeeld van een ladder? Bedenk wel goed dat je eventueel een watersysteem nodig hebt en dat de verticale tuin niet te zwaar moet worden. Vervolgens kun je bakken, potten of zakken aan deze verticale constructie ophangen. Denk bijvoorbeeld aan opbergzakken, hangpotten, reageerbuisjes of oude flessen. Er zijn een aantal planten waar een verticale siertuin blij van wordt: denk bijvoorbeeld aan de maskerbloem, klokjesbloem, viooltjes, dovennetel en nog veel meer. Het onderhoud van een verticale siertuin verschilt niet zo veel van een horizontale tuin. Sommige planten doen het beter dan andere planten en je zult de samenstelling regelmatig moeten verversen.
Heb jij een balkon of tuin op het noorden en ben je bang dat geen één plant het overleefd? Don’t worry! Ook van een schaduwtuin kun je een groene oase maken. Als je maar weet welke planten gelukkig worden van een schaduwtuin. Je vindt in dit rijtje planten met een mooi blad, bijzondere vormen en felle kleuren. Denk aan varens, longkruid, zenegroen, tuingeraniums, hangbegonia’s en grassen. Met deze toppers heb je jarenlang plezier van jouw schaduwtuin! Wat betreft de constructie kun je opnieuw gebruik maken van een plantenrek – zoals hierboven beschreven. Bedenk goed of je de constructie zelf wilt aanleggen, een constructie wilt aanschaffen die kant-en-klaar is of het lekker door bedrijven wilt laten doen. Naast een goede constructie is een watergeefsysteem namelijk erg belangrijk: op die manier hebben planten het meeste kans op groeien. Mocht je dus geen groene vingers hebben: lekker uitbesteden! Misschien wel prijziger, maar je krijgt er wel kwaliteit voor terug.
Een eetbare verticale tuin is niet alleen lekker, maar ook nog eens exciting om te onderhouden! Everyone kan een verticale moestuin ontwerpen, want daar heb je helemaal niet veel ruimte voor nodig! Ga voor een verticale moestuin vol heerlijke kruiden, groenten en fruit. Hoe je het beste een constructie voor de verticale moestuin kunt maken? Opnieuw kun je kiezen voor een professioneel modulair systeem, al kun je zelf met oude pallets ook een heel eind komen! Maak van oude pallets een eigengemaakte kweekbak met verschillende verdiepingen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een moestuinbak te maken van lange bloempotten die je aan de muur kunt bevestigen. Welke gewassen je verticaal kunt moestuinieren? Aardbeien, bieslook, sla, tijm, salie, marjoraan, radijsjes, tomaten, paprika en the list goes on… Ook dit keer verschilt het niet zoveel van de traditionele moestuin. Het is per maand afhankelijk welke type je het beste kunt zaaien.
Verzorg alle gewassen goed om zo heerlijke smaakmakers te kweken; geef je zaailingen en gewassen regelmatig water en controleer de bakken zo nu en dan op onrkuid.