Jaren '80 interieur: 5 kenmerken voor huiselijke gezelligheid in de eighties
Een jaren ’80 interieur werd gekenmerkt door harde kleuren en geometrische vormen. Meubels en keukenapparatuur werden statussymbolen en ze waren destijds niet vies van kitscherige decoratie. Benieuwd naar dé kenmerken van de jaren '80 interieurs?
Als je aan een jaren ’80-interieur denkt, denk je al snel aan aan minimalistische meubels met een vintage-look, geometrische vormen, ‘bijzondere’ en felle kleurencombinaties en een ietwat kitscherige styling. Toch was het jaren '80 interieur zeer gezellig! Benieuwd naar de kenmerken van deze woonstijl en hoe jij die reviving jaren '80 look zelf in je interieur binnenbrengt?
Jaren '80 interieur: "het nieuwe modern"
Het jaren '80 interieur staat misschien wel het meest voor plezier en vrijheid en was dan ook een verzet tegen de strakke 'regels der goede smaak'. Er was destijds nog geen internet, energie vergelijken was überhaupt een utopie en 'de bom valt' was een typische 80's-uitdrukking. Met de vrije geest van de invloedrijke groep interieurontwerpers uit die tijd, de Mephis-groep, werd er naar hartelust geëxperimenteerd met grillige objecten, felle kleuren, geometrische en abstracte vormen en kitscherige styling. Van het kleurenpalet van Pop Art tot aan de kitsch uit de jaren '50: deze Italiaanse stroming was een reactie tegen de gevestigde orde.
Minimalistische meubels als statement
Jaren '80 meubels bestonden uit ongewone designs van asymmetrische vormen en gedurfde kleuren. In plaats van het functionele aspect van design, was het ontwerp design in die tijd namelijk belangrijker. Het boegbeeld hiervan is de designklassieker Carlton-boekenkast uit 1981, ontworpen door een designer van de Memphis-groep. Deze asymmetrische kast belichaamt het gebruik van felgekleurde laminaten, grafische vormen en niet-functionele speelse elementen. Bovendien waren gestoffeerde meubels met minimalistische designs en in gedurfde kleuren erg typisch voor de jaren '80. Leren banken moesten dus plaatsmaken voor comfortabele gestoffeerde hoekbanken waar er voort het eerst videobanden bekeken konden worden. Deze meubels werden vervolgens gemixt & gematcht tot een bonte mix van meubels.
Vintage kringloopvondsten
Kringloopvondsten waren destijds dé manier om je huis op een authentieke manier te decoreren. In deze decennia draaide het vooral om je eigen creativiteit en het (her-)gebruik van vintage vondsten. Van glanzend bloemetjesbehang tot aan letterbakken vol met gekke souvenirs: niets was te gek in de eclectische woonkamer uit de eighties. Ook kregen items met Pop Art prints (uit de vroege jaren '50) weer volop de aandacht. Zo werden bijvoorbeeld de Pop Art posters en Pop Art koektrommels uit de vroegere jaren opeens weer razedpopulair en waren overal in huis te vinden.
Kitch uit de jaren '50
Naast kringloopvondsten waren reflecterende en glimmende elementen, zoals grote messing spiegels en een glazen bijzettafel, in die tijd erg populair. Ook marmer en gekleurd glas waren in die tijd veelgebruikte materialen - al zag je dit vaak terug in een kunststof of plastic versie. Qua stoffen mocht het ook heerlijk glimmen en moest het luxe uitstralen, denk bijvoorbeeld aan faux fur, fluweel en zijde. Kleuren als pastelroze, rosé goud en mat zwart voerden de boventoom. Deze "kitscherige" kenmerken van de jaren '80 woonstijl lijkt ook nu weer een ware come-back te maken - hetzij in een aangepaste vorm.
Colourblocking en geometrische prints
Hoewel sommigen van ons ineenkrimpen bij het zien van de jaren '80 woonkamer, is het voor anderen juist weer een guilty pleasure als je kijkt naar de kleuren die we gebruikten. De rebelse attitude en de vrije geest zorgden ervoor dat het interieur allesbehalve saai was. Het interieur was dan ook een vrolijke en maffe colourblocking omgeving - dat uit felle neon-, primaire en pastelkleuren bestond. Muren werden geschilderd in kleurvlakken of behangen met geometrische figuren van Art Deco. Anno 2021 is deze kleurrijke stijl en geometrische prints in hedendaagse interieurs wat gedempter en volwassener geworden, maar de rebelse geest en de retro-aantrekkingskracht zijn opnieuw weer populair onder nieuwe designers geworden.
Neonverlichting als blikvangers
Erg typisch voor de eighties waren de neonlichten aan de muur en aan het plafond of als reclame in het straatbeeld. Deze neonverlichting was beschikbaar in allerlei vormen en maten en zorgde samen met de verschillende patronen, kleuren en kunstwerken voor een wild geheel. Ook hier kwam Pop Art weer om de hoek kijken: denk maar aan de neonlampen in Pop Art-figuren (bijvoorbeeld lippen en frisdrankblikjes) die letterlijk als blikvangers in de woonkamer gehangen werden. Favoriete kleur uit die tijd? Roze! De lichtboxen met neonkleuren zien we dezer dagen terugkomen in heel wat clubs en horecazaken, maar evengoed bij mensen in moderne of landelijke interieurs thuis. En gek genoeg voelt de neonlamp zich in beide stijlen thuis.
De country leefkeuken
Je zou het misschien niet verwachten, maar de landelijke stijl is ook in de jaren ’80 ontwikkeld. De country leefkeuken werd iets om mee te pronken, net zoals je mocht pronken met de kookkunsten. Koken werd niet langer als een verplichting gezien die tijd kost, maar een bezigheid waar men zich mee kon uitleven. Dankzij open keukens werd de betrokkenheid van de keuken in het dagelijkse leven nog groter. Niet alleen in de woonkamer, maar nu ook in de keuken werden urenlang bordspellen zoals Vier Op Een Rij, Zeeslag, Risk en Monopoly gespeeld.
Nog meer terug naar de tijden van vroeger? En alles weten over vintage interieurs? Lees dan verder!