Tuinkalender juni: Maak je tuin zomerklaar met deze tuinklussen
De tuinkalender van juni staat gevuld met heel veel leuke nieuwe tuinklusjes. Ondanks dat de tuin al volop in bloei staat, kun je deze maand ook nog steeds blijven planten, alles daarover lees je in deze tuinkalender.
Na flink wat regen is het zover: de zomer is in aantocht. Deze laatste lentemaand vult zich met veel kleur, geur & groen. De bloemen en planten staan volop in bloei en de tuin wordt weer een oase aan gezelligheid. Benieuwd welke tuinklussen jij deze maand kunt uitvoeren in de tuin? Wij helpen je uit de brand!
Tuinkalender juni
De tuinkalender van juni staat gevuld met heel veel leuke nieuwe tuinklusjes. Ondanks dat de tuin al volop in bloei staat, kun je deze maand ook nog steeds blijven planten, alles daarover lees je in deze tuinkalender. Denk bijvoorbeeld aan bloemen die in een pot gekweekt zijn en om gepot moeten worden in de grond. Wist je dat juni ook wel de rozenmaand wordt genoemd? De focus ligt in de tuin in juni helemaal op de rozenstruik!
Planten in juni
In juni groeien sommige zomerplanten nog sneller dan in mei. Dus, duik de tuin in en plant een van de onderstaande planten!
➡️ Rozen
➡️ Zomerbloemen
➡️ Tweejarige planten
➡️ Het zaaien van Vergeet me Nietje, Juffertje in het Groen en het Leeuwenbekje
Snoeien in juni
1. Struiken met vruchten
In juni zijn de voorjaarsbloeiende struiken aan de beurt. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld de botanische rozen, de jasmijn en de weigelia. Deze struiken bloeien op het oude hout en geven in het voorjaar bloemen en in het najaar bessen. In juni hoef je deze struiken alleen maar uit te dunnen, door oude takken zo diep mogelijk weg te snoeien. Ook takken die bijvoorbeeld scheuren of elkaar in de weg zitten mag je wegsnoeien.
2. Groenblijvende hagen
Net zoals vorige maand kan je de groenblijvende hagen deze maand snoeien. Snoei je Buxus bijvoorbeeld weer mooi en gelijkmatig in model en stimuleer daarmee ook een nieuwe groeispurt. De planten zijn niet dol op zon, dus maak de plant voor het snoeien nat en dek de haag na het snoeien af met een deken.
3. Oude hazelaars
Het hout van de wat oudere hazelaars mogen ook deze maand gesnoeid worden. Je kunt enkele oudere takken tot bij de grond wegsnoeien en de takken die elkaar in de weg zitten verwijderen.
4. Groenblijvende bodemdekkers
De groenblijvende bodemdekkers, zoals de Maagdenpalm of Pachysandra, maken je tuin groen en gezellig. In juni zal de bloei van deze bodemdekkers sterk verminderd zijn, waardoor je ze flink mag terugknippen. Op die manier zorg je ervoor dat jouw bodemdekkers weer lekker verjongen!
5. Klimplanten
And last but not least: klimplanten. Voor de klimplanten geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor de heesters: snoei de bloeiende klimplanten die vóór 21 juni zijn gaan bloeien. Let er op bij klimplanten zoals de klimop, de blauwe regen en de klimhortensia die tegen het huis aan zijn geplant, dat ze niet in de dakgoot groeien of de afvoerpijp klemmen.
De moestuin in juni
Juni is de maand dat het eerste groente en fruit geoogst kan worden. Aardbeien zijn bijvoorbeeld een van de eerste fruitsoort die je kunt oogsten. Hieronder enkele tips voor je moestuin in de maand juni:
- Appels en peren zullen helaas nog niet rijp zijn. Andere fruitbomen kun je wel al gaan uitdunnen. Teveel vruchten bij elkaar is namelijk niet goed voor de kwaliteit van je boom.
- Heb je een bessenstruik in de tuin? Controleer deze dan op rupsen voordat er niets meer van over blijft!
- Nieuwe kruiden nodig? Juni is het ideale moment om deze te planten. Ook een leuke tip: zet ze tussen andere planten voor een speels effect!
Als je nog niet helemaal tevreden bent is dit de tijd om het gazon opnieuw te mesten, kale plekken in te zaaien en water te geven.
De vijver houdt zichzelf in stand, laat de vijver en de beplanting dus met rust. Het water zal deels verdampen door het warme weer, vul het water dus bij. Is je vijver troebel? Voeg er dan waterplanten en watervlooien aan toe. Wil je nieuwe planten planten? Wacht dan liever tot volgend jaar.