Top 10 plukbloemen voor de border (inclusief een stappenplan!)
Prachtige plukbloemen in de border plaatsen, zodat je in ieder (bloei)seizoen een prachtige bloem in de vaas kunt zetten? Wij vertellen je alles over welk soort plukbloemen je kunt plaatsen en hoe je deze border kunt aanleggen!
Pinterest staat er vol mee: prachtige buitenruimtes met plukbloemen in borders. Wil jij ook zo'n prachtig veldboeken uit eigen tuin kunnen plukken? Met een beetje zon, een beplantingsplan en vaste planten creëer je jouw eigen pluktuin. Met dit beplantingsplan en deze top 10 plukbloemen kun jij ook deze zomer nog jouw wekelijkse bosje bloemen plukken!
De indeling van plukbloemen in de border
Om het aanleggen en indelen van jouw plukbloemen in de border makkelijker te maken, is het handig om eerst even na te denken over de functie van de planten. De plukbloemborder wordt namelijk opgebouwd door drie verschillende soorten vaste planten: structuurplanten, eyecatchers en vulplanten die alle drie een verschillende functie hebben.
- 🌱 Structuurplanten: Bij het indelen van plukbloemenborder begin je met het zaaien van enkele structuurplanten: bijvoorbeeld de hoge grassen, lage grassen en kattenkruid. Omdat de focus voornamelijk op de eyecatchers in de border komt te liggen, zullen dit er niet zo heel veel zijn.
- 🌱 Eyecatchers: Wat betreft de eyecatchers kies je voor bloeiende planten of snijbloemen die een prominente plaats in de plukborder krijgen. Voorbeelden hiervan zijn de Ridderspoor, Afrikaanse lelie of Duifkruid. Je kunt kiezen voor eyecatchers in hetzelfde kleurenpallet of juist voor contrasterende kleuren: net wat jij zelf mooi vindt.
- 🌱 Vulplanten: De vulplanten kunnen verschillende functies hebben binnen een border, ze kunnen de eyecatcher nog beter naar voren laten komen door een contrastkleur, maar ze kunnen ook vanwege hun eenvoudige uitstraling ook gewoon de lege plekken opvullen. Vaak zijn het planten met groen blad, zoals de Nestvaren.
TIP: Zet de planten niet allemaal netjes op een rijtje, de border kan dan stijfjes overkomen. Door de structuurplanten voor én achter in de border te zetten creëer je diepte.
Beplantingsplan maken voor de plukborder
Zelf een beplantingsplan maken kan een hele uitdaging zijn. Hoewel je kant-en-klare beplantingsplannen - inclusief de benodigde planten - kunt bestellen, is het natuurijk nog leuker om zelf aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen hebben we daarom een voorbeeld van een beplantingsplan gemaakt, zodat je op basis van deze schets ook je eigen beplantingsplan kunt maken.
Stappenplan: een eigen plukborder aanleggen
- Ga na of je de plukborder in een plek in de zon, halfschaduw of schaduw gaat aanleggen en kies hier je vulplanten, structuurplanten en eyecatchers (de plukbloemen) op uit.
- Wees je bewust van de hoogte van de planten en varieer in hoogtes, blad- en bloemvormen (zoals het tuinontwerp hierboven).
- Zet de planten met het potje op de voorbestemde plek zodat je een overzicht hebt van welke plant op welke plek in de plukborder komt.
- Begin met het plaatsen van de structuurplanten in de border en zorg ervoor dat ze niet te netjes op één rij worden geplaatst.
- Zet vervolgens de eyecatchers op een prominente plek in de plukborder en varieer met dieptes om een speels effect te creëeren.
- Plaats eventueel stapstenen bij het aanleggen van een grote plukborder zodat je alle planten in de border zonder schade kunt bereiken.
- Tot slot vul je de border op met de vulplanten waardoor de eyecatchers nog beter in de plukborder kunnen pronken.
- Graaf gaten voor alle planten op de voorbestemde plekken en verbeter eventueel de uitgegraven grond door deze te vermengen met een bodem verbeterend middel of compost.
- Dompel de plantjes met plastic container (lees potje) in een emmer water zodat de kluit zich kan volzuigen en verwijder vervolgens het potje.
- Plant de plantjes op dezelfde plek en hoogte als ze in pot stonden in de grond, druk de wortels goed aan en geef ze nogmaals een keer water.
TIP: Net aangelegde borders zijn nog niet zo stabiel en drogen snel uit. Houd de border dus extra goed in de gaten bij harde wind en zonnige dagen!
Top 10 plukbloemen (eyecatchers) voor in de border
Komen we bij de laatste vraag: voor welke plukbloemen ga je? Welk boeket wil jij uiteindelijk uit jouw eigen tuin kunnen plukken? Belangrijk in ieder geval is dat je op de bloeitijd van jouw favorieten let, als je de snijbloemen hier goed op uitkiest pluk je van april tot oktober de prachtigste boeketten uit eigen tuin. Om je op weg te helpen hebben we onze Top 10 vaste planten, met bijbehorende bloeitijden, op een rijtje gezet die het prachtig zullen doen in de pluktuin. Niet alleen de snijbloemen zorgen voor een mooi veldboeket: de bladeren van deze planten maken het boeket compleet.
- Zeeuws knoopje - bloeitijd mei/juli
- Gipskruid - bloeitijd mei/juni
- Ridderspoor - bloeitijd juni/juli
- IJzerhard - bloeitijd juni/juli
- Kattenstaart - bloeitijd juli/aug
- Vlambloem - bloeitijd juli/aug
- Meisjesogen - bloeitijd juli/sept
- Duizendknoop - bloeitijd juli/sept
- Rode zonnehoed - bloeitijd juli/okt
- Dahlia - bloeitijd juli/okt