“Na 1,5 jaar wonen we nog steeds tiny en dat is voor altijd”
Wonen in een tiny house? De Tiny House Movement heeft veel harten veroverd, maar wat houdt deze nieuwe woonvorm precies in? Biano.nl heeft tiny house-bewoners Wendy & Timothy het hemd van het lijf gevraagd!
De Tiny House-movement is nog helemaal niet zo lang geleden overgewaaid uit Amerika. Na de financiële crisis wankelde de huizenmarkt en men kreeg de behoefte om schuldenvrij en flexibel te wonen. In Nederland ligt de focus meer op duurzaamheid: leven op een minimalistische eenvoudige manier met veel vrijheid en zonder hoge lasten. Deze duurzame idyllische huisjes leveren designparels op.
Tiny House Movement
De tiny house movement in een notendop: vrijheid, geen hoge lasten en leven op minder dan 48 vierkante meter. Ze zijn klein, zelfvoorzienend en ze kunnen een revolutie teweegbrengen op de manier hoe we denken over huisvestiging. Wendy & Timothy, oprichters van Noordwijk Klein, are living the dream. Hoewel hun hun huis misschien klein is, zijn ze gelukkiger dan ooit tevoren in hun zelfontworpen tiny house. En wij wilden alles over deze andere manier van wonen weten en spraken met deze gepassioneerde tiny house-bewoners.
De liefde voor de Tiny House lifestyle
Sinds het kijken van de documentaire ‘Tiny House Nation’ wilden projectmanager Wendy en product ontwerper Timothy niets liever dan wonen in een tiny house. Wonen op een kleine oppervlakte waren ze ondertussen wel gewend. Het stel woonde namelijk voor deze bijzondere stap tijdelijk in een garage van 16 m2. Deze vrijheid wilden ze voor geen goud opgeven en daarom wonen ze sinds 1,5 jaar in een tiny house. En nee, dit was geen tijdelijke droom of een bevlieging: de twee zijn zielsgelukkig met hun eigen ontworpen huisje. Wij spraken met Wendy over alle ins and outs van deze woonvorm.
1. Waarom zijn jullie tiny gaan wonen en wat waren de reacties om jullie heen?
“Voor ons was het een vrij logische stap om tiny te gaan wonen. Toen we gingen samenwonen heb ik besloten om mijn appartement op te zeggen. Om een woonschuld versneld af te betalen woonde Timothy in een garage van 16 m2. Na deze ervaring was het voor ons duidelijk dat we niet groter wilden gaan wonen. Een huis kopen, onze vrijheid inleveren en wonen op een grote oppervlakte zou ons niet gelukkig maken. Over het algemeen waren de reacties ontzettend leuk, maar veel kennissen dachten dat het een tijdelijke droom zou zijn. Een soort bevlieging. Na 1,5 jaar wonen we nog steeds tiny en dat is wat ons betreft voor altijd. Daarnaast ontwerp je het huisje naar je eigen wensen en voorkeuren. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden: wil je een huisje op wielen? Waar komt de slaapplek? Waar leg je de vieze was neer? Je bouwt je huisje voor en ‘op’ jezelf en niet voor het bezoek wat zo nu en dan langskomt. Wij kunnen ons – zonder ons hoofd te stoten – prima verplaatsen, maar misschien een vriend van Timothy niet”.
2. Hoe hebben jullie de eerste periode ervaren?
“Voorbereiding is het halve werk. Toen ons huisje stond, was het hartje winter in Nederland. De zon scheen bijna niet en er was geen energie. We moesten om de haverklap de gasflessen verwisselen. Dat zou niet voor iedereen weggelegd zijn. Maar het uitzoeken en het ondervinden van deze problemen was een deel van onze droom. Je moet je voorstellen dat je al een jaar aan het bouwen bent en dat je niets liever wilt dan in je eigen ontworpen huisje wonen. Het uitzicht is hoe dan ook prachtig!”
3. Kun je ons iets meer vertellen over de sociale verbinding? Is er voor jullie veel veranderd?
“Op dit moment wonen we nog alleen, maar het doel is wel om een soort community te creëren. Wij hebben samen met een ander koppel een initiatief opgericht om deze gemeenschap te realiseren, maar daar is helaas vanuit de gemeente nog geen akkoord op gegeven. Een community betekent voor ons de mogelijkheid om kennis, spullen en ruimtes met bewoners te delen zonder verplichtingen. Denk hierbij aan een algemene ruimte voor de wasmachine. Voor ons is er niet veel veranderd op sociaal vlak. Wij zijn niet veel thuis en hebben een grote vriendenkring. We houden wel veel meer tijd over. Aan schoonmaken en onderhouden van je huis ben je niet veel tijd kwijt, je doet de was buiten de deur en je bent niet aangesloten op het energienet. Daarnaast merk je wel dat mensen nieuwsgierig zijn. We hebben al veel wandelaars voor onze deur zien staan met de vraag of ze even binnen mochten kijken!”
4. Hoe zou je jullie interieur beschrijven?
“Ons huisje is heel huiselijk en warm. Wij zijn gek op reizen en onze souvenirs houden deze mooie herinneringen vast. We hebben niet veel meubels. Ons interieur is een mooie mix van oud versus nieuw. Ons huisje is geschilderd in vintage kleuren zoals oudroze. Daarnaast is onze piano een mooie sfeermaker. Op de grond ligt kurk, want dit is makkelijk te onderhouden en voelt heerlijk warm en zacht aan. Waar we ook op hebben gelet is het feit dat kurkvloeren een hoge isolatiewaarde hebben en het geluid dempen. Comfort is voor ons heel belangrijk. Zo hebben we geïnvesteerd in een elektrische lattenbodem met hoofd- en voeteinde. De slaapkamer is bij ons beneden en naar mijn mening is dit de gezelligste ruimte in huis. Je kunt je hier terugtrekken, omdat deze ruimte is afgesloten”.
5. Jullie verkleinen de ecologische voetafdruk met jullie lifestyle, hoe vertaalt dit zich in jullie interieur?
“Bij ons werden er tijdens de bouw zoveel mogelijk gezonde en ecologische producten gebruikt. Natuurlijk is daarnaast de energie duurzaam. Materiaal wordt steeds schaarser en natuurlijk materiaal wordt onnodig veel gebruikt. Voor de gevelbekleding hebben we gekozen voor duurzaam hout, want dit is onderhoudsarm en heeft een lange levensduur. Ons huisje is duurzaam geïsoleerd en de meubels hebben we - bijna allemaal - tweedehands op de kop getikt”.
6. Hoe ga je efficiënt om met de ruimte en welke spullen zijn noodzakelijk?
“Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Het is goed om voor de bouw na te denken over waar je alles wilt hebben staan en wat je nodig hebt. De ruimte die je hebt moet je praktisch indelen. Dit kan keuzestress opleveren, omdat je helemaal zelf mag bepalen waar alles komt te staan. Vaak worden er toch kleine dingen over het hoofd gezien, bijvoorbeeld – zoals ik eerder heb genoemd – de plek voor de vieze was. Wij hebben ervoor gekozen om de slaapkamer op de begane grond te plaatsen, terwijl veel andere bewoners de slaapkamer boven hebben. Er is geen sprake van een ‘echte woonkamer’. Wij zitten daarom veel in de keuken. We zitten veel achter de laptop in de keuken en daarom hebben we geïnvesteerd in comfortabele keukenstoelen. De tafel moest groot genoeg zijn voor twee laptops, terwijl alle andere meubels zo klein mogelijk moesten zijn. Het behang is denk ik het langste item geweest waar we naar op zoek zijn geweest. We wilden graag handgemaakt behang met een doorlopende print in ons huis. Toen we eindelijk ons droombehang hadden gevonden, bleek dit veel te fel te zijn voor een kleine oppervlakte. Het was een gifgroene kleur en dit weerkaatste als het ware tegen de witte muur. Heel pijnlijk aan de ogen! Kortom, je bent langer bezig om de juiste inrichting te kiezen en rust te creëren. Daarnaast is het wel handig om met het gewicht van je tiny house rekening te houden. Het is een kwestie van berekenen. Een tiny house op wieltjes moet je ook op de openbare weg zien te vervoeren. Kies daarom voor lichte materialen, zoals multiplex en slankere frames”.
7. And last but not least: hebben jullie veel moeten ‘ontspullen’?
“We dachten dat dit wel mee zou vallen, omdat we al op een kleine oppervlakte woonden, maar toch viel dit tegen. We hebben veel van onze spullen weggegeven en verkocht. In mijn geval was dit vooral kleding en oude schoolspullen. Wij hadden het geluk dat we dit in langtermijn fases konden doen: iedere week een beetje opruimen. Er is niet echt een plan van aanpak voor, maar wat voor veel mensen werkt is de ’30 dagen challenge’. Je geeft op dag 1 een item weg. Op dag 2 geef je twee dingen weg enzovoorts. Ik heb zelf een vriendinnenavond georganiseerd om al mijn goede kleding aan vriendinnen weg te geven. Als vrouw zijnde ben ik gek op kleding, maar je gaat bewuster nadenken over een aankoop. Je let goed op praktische spullen waar je een lange tijd plezier van hebt. Zo maken wij gebruik van twee kookpitten, want zo verbruiken we minder gas. We gebruiken een hooimadam. Dit is de moderne versie van de hooikist om eten in te garen of warm te houden”.
Is jouw interesse voor duurzame producten aangewakkerd? En wil jij nog meer inspiratie op het gebied van een duurzaam interieur en wonen opdoen? Lees dan eens verder in:
cc beelden: © Klein Wonen Magazine