Interview met oprichtster van duurzaam interieurbureau PURE Styling
Simpel en bijzonder. Aandacht voor details. Scandinavië meets Japan. Dat is waar de stijl van Heidi Willems, interieurstylist en -ontwerper met een duurzaam hart, voor staat. Wij gingen in openhartig gesprek met deze creatieve duizendpoot!
Fotostylist, interieurontwerper, oprichtster van PURE styling én cursusontwerpster. Met een hart voor duurzaamheid weet Heidi Willems zowel bekende (zoals o.a. TrendHopper, ELLE decoration, Apple Bee en Baq) als onbekende projecten iedere keer weer met liefde tot een succes te brengen. Benieuwd hoe zij te werk gaat? En wat haar drijft?
Kun je wat over jezelf vertellen?
Als klein meisje zat ik altijd te tekenen en te schrijven, of ik was in de natuur te vinden. Achteraf is het dus logisch dat ik nu doe wat ik doe, maar dat wist ik toen nog niet. Ik wilde altijd schaapherder of dierenarts worden, of ‘iets met tekenen’. Ik heb na mijn VWO gekozen voor Sint Lucas in Boxtel. Dat is een brede creatieve opleiding waar je nog alle kanten mee op kunt. Tijdens mijn stages daar ontdekte ik mijn passie voor interieur. Na het Sint Lucas heb ik mijn kennis door middel van verschillende kortere opleidingen en cursussen uitgebreid, en heb ik veel werkervaring opgedaan in het vak. In 2005 ben ik met PURE styling begonnen, eerst nog naast mijn parttime baan en al snel fulltime. Heel spannend was dat, voor mezelf beginnen, maar ik heb er geen dag spijt van gehad.
Hoe ga je te werk?
Ik werk voornamelijk als fotostylist en interieurontwerper. Dat is een combinatie die je niet zo vaak ziet, maar ik vind het fijn. Het fotostyling en ontwerp werk is heel verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten. Beiden hebben te maken met een sfeer creëren, en dat is nou net wat ik graag doe. Bij een fotostyling opdracht werk ik vaak in een team, in ieder geval met de fotograaf en de opdrachtgever, en soms wordt daar een reclamebureau of art director aan toegevoegd, en bij grotere opdrachten ook een kledingstylist, modellen en visagist. Mijn voorkeur is wel het werken in een klein team, voor mij werkt dat het beste. Er is dan meer rust op de set, en dat zorgt voor betere resultaten.
Hoe start je een project?
Bij het ontwerpen van een interieur heb ik een vaste aanpak. De aanpak begint met een uitgebreide intake om de mensen te leren kennen en hun ruimte te bekijken. Ik breng vervolgens in kaart wat de mensen al hebben aan meubels en wat zij terug willen zien in het nieuwe interieur. Dan start ik met het maken van een moodboard en een kleurenpalet om de sfeer die ik in mijn hoofd heb voor hun interieur te visualiseren. Ook maak ik met mijn team verschillende indelingen van de specifieke ruimte. Je hebt namelijk altijd verschillende mogelijkheden om de meubels te plaatsen en vaak kunnen we daar de mensen ook echt mee verrassen door een indeling te tekenen waar ze zelf nog helemaal niet aan gedacht hadden.
Hoe vertaal je een globaal ontwerp naar een concreet plan?
Vervolgens bespreek ik zowel het moodboard als het kleurenpalet met de opdrachtgever en passen we eventueel nog wat dingen aan. Vanuit deze conceptversie hebben we een heel gericht uitgangspunt om naar het 3d ontwerp toe te werken. Dit 3d ontwerp werken we tot in detail uit: gordijnen, kleuren, behang, verlichting en ook een gedetailleerde lijst van aanvullende meubels of accessoires die nodig zijn. Dit 3d ontwerp visualiseren we vervolgens in een plattegrond op schaal én in perspectieven zodat de mensen zich goed kunnen voorstellen hoe de ruimte eruit komt te zien. Ik vind het altijd heel tof (en ook nog steeds een beetje spannend) om dit plan vervolgens aan hen te presenteren en hun reactie te zien. Soms moeten we daarna natuurlijk nog wat kleine dingen aanpassen, maar meestal zitten we goed en zijn de reacties super enthousiast. Zo fijn als je mensen hiermee echt blij kunt maken!
"Ik vind het altijd heel tof (en ook nog steeds een beetje spannend) om dit plan aan hen te presenteren en hun reactie te zien."
Hoe zou je jouw interieurstijl het beste kunnen omschrijven?
Mijn eigen woonstijl zou ik een mix van Scandinavisch en Japans noemen, en dan wel met wat kleur erin. Minimalistisch in de basis, en af en toe een beetje 'buiten de lijntjes’. Als je me vraagt wat mijn favoriete kleuren zijn, waar ik me prettig bij voel, dan zijn dat groen en geel. Groen heeft met de natuur te maken en van geel word ik gewoon vrolijk. In ons vorige huis hadden we een felgele muur met dezelfde kleur deur erin. Dat was het eerste dat ik zag als ik wakker werd. Fijn vond ik dat! Kleuren hebben echt invloed op je humeur, op hoe je je voelt. Ik ga binnenkort starten met een verdiepingsopleiding over de psychologie van kleur, en de link tussen kleur en welzijn. Heel interessant!
Wat is jouw gamechanger geweest toen je met het inrichten van duurzame interieurs begon?
Jeetje, je bedoelt waarom ik ervoor gekozen heb om me op duurzaamheid te focussen? Ik ben vanuit mezelf altijd al een natuurmens geweest, ik vind het fijn om buiten te zijn en de natuur inspireert mij ook enorm. Als klein meisje maakte ik mij al zorgen om zure regen, het gat in de ozonlaag en andere ecologische dingen die toen speelden. De liefde voor de natuur heeft denk ik altijd al wel in mij gezeten. In mijn dagelijks leven ben ik eigenlijk ook al een hele tijd bezig met slow living, minimalisme en het maken van bewuste keuzes.
"Als klein meisje maakte ik mij al zorgen om zure regen... de liefde voor de natuur heeft denk ik altijd wel in mij gezeten.."
... en vanaf wanneer heb je duurzaamheid dan vertaalt naar je werk?
Een aantal jaar geleden heb ik er bewust voor gekozen om duurzaamheid ook in mijn bedrijf te brengen. Het voelde alsof dat niet meer anders kon, omdat duurzaamheid bij mij hoort als persoon en dus ook bij mijn bedrijf. Vóór die tijd was ik bang om misschien te weinig klanten aan te spreken als ik me (te veel) op duurzaamheid zou focussen, maar dat heb ik inmiddels losgelaten. Ik merk nu dat het goed werkt, ik trek nu namelijk ook meer de klanten aan die bij mij passen en dat is fijn.
Heb je nog toegankelijke tips om ons woning duurzamer te maken die iedereen binnen een dag zou kunnen toepassen?
Je kunt natuurlijk van alles doen, en veel van deze dingen zijn echt niet ingewikkeld of moeilijk. Ik denk dat het heel belangrijk is om je bewust te worden van de impact die spullen hebben op de aarde. Het boek van Babette Porcelijn, de Verborgen impact, is hier heel fijn voor. Zij laat in allerlei grafiekjes en tekeningen zien wat de impact op onze wereld is, en dat is best confronterend. Als je dit beseft, ga je denk ik vanzelf je koopgedrag veranderen. Ik vraag me inmiddels bij elke aankoop af: Heb ik dit echt nodig? Kan het ook anders? Kan het duurzamer(bijv. lenen of huren)? Klopt dit bij mij? Voegt het echt iets toe aan mijn leven? Word ik er blij van? Dat helpt heel erg; ik heb gemerkt dat ik door mijzelf deze vragen te stellen minder koop, maar ook dat wàt ik koop, kwalitatiever is en dus langer mee gaat. Ik ben ook veel blijer met een aankoop dan voorheen.
En wat is je meest belangrijke duurzame les binnen het interieur?
Leer je eigen woonstijl kennen. Vaak kiezen mensen onder invloed van kortlopende trends en verschillende hypes voor spullen die eigenlijk niet écht bij ze passen. Of spullen die niet bij hun interieur passen. Ik denk dat het heel erg helpt als je echt goed van jezelf weet wat je precies mooi vindt. Als je meer bewust van je smaak bent, ben je minder gevoelig voor miskopen en past alles ook beter bij elkaar. Je zult langer met je spullen doen, en er ook beter voor zorgen.
Wil je meer te weten komen over hoe je jouw interieur kunt verduurzamen? Heidi heeft onlangs een online cursus gelanceerd "Aan de slag met een slow & stustainable interieur". Het is een uitgebreid stappenplan, opgedeeld in verschillende modules. Lees hieronder meer!
Wat zijn volgens jou de (duurzame) trends voor dit jaar?
Tja, ik schreef onlangs een blog waarin ik oproep om niet zoveel meer naar kortlopende trends te kijken als je je eigen huis inricht. Trends zijn namelijk niet belangrijk. Je hoeft geen bank te hebben in de laatste trendkleur; het is veel belangrijker dat jij je bank mooi vindt, dat hij echt past bij wie jij bent. Dat jij je prettig voelt in je eigen huis. Met kleuren die bij jou passen. Dus verdiep je in jezelf als je je huis gaat inrichten, niet in de laatste trends.
Dus geen trendwatchting?
Oké, toch een klein beetje trendwatching: in alle trend reports die ik de laatste tijd voorbij heb zien komen, komt de verbinding met de natuur, met elkaar, spiritualiteit en duurzaamheid naar boven. Corona versnelt deze tendens, en daar ben ik blij mee. Duurzaamheid is geen trend, het gaat de basis worden van alles wat we doen!