Fairtrade producten: 5 tips waar je op kunt letten
Fairtrade producten zorgen voor een mooiere, duurzame en gezonde wereld. Ben jij benieuwd hoe je fairtrade producten in de interieurwereld kunt vinden? Wij hebben 5 tips voor je op een gezet. Happy green shopping!
Welke fairtrade producten zijn echte eyecatchers in huis? En waar kun je het beste kijken voor groene pareltjes? Het is lastig om te bepalen waar je moet beginnen met je fairtrade zoektocht. Sommige producten lijken fair trade, maar dat zijn ze in werkelijkheid niet. Gelukkig stijgt de vraag naar fairtrade interieurmerken en zijn er genoeg merken die producten ontwerpen met aandacht voor mens en milieu. You just have to find them!
Fairtrade producten voor een duurzaam feestje
De aandacht voor fairtrade producten groeit. Er komen steeds meer fairtrade producten op de markt. Want laten we eerlijk zijn: een vaasje hier, een kandelaar daar… We kopen ons suf, maar zijn deze producten wel milieuvriendelijk? Met zijn allen maken we sprongen vooruit, maar het kan nog veel beter. Hoe duurzaam is jouw huis bijvoorbeeld? Weet jij waar het hout van dat leuke bijzettafeltje van gemaakt is? Kies next time voor fair trade woonaccessoires. Not boring at all! Fairtrade producten hebben een goede schone en duurzame herkomst. Én zijn ook nog eens hip, beoordeel zelf maar.
Wat zijn fairtrade producten?
Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kort antwoord geven op de vraag wat Fairtrade is. Fairtrade is een zowel een wereldwijde organisatie als een keurmerk en zet zich in voor arbeiders en boeren in ontwikkelingslanden. Oftewel: Fairtrade producten zijn producten met het Fairtrade keurmerk. Fairtrade wil ervoor zorgen dat de boeren en arbeiders een betere plek in de handelsketen verwerven, zodat ook zij kunnen leven van hun werk en op die manier kunnen investeren in hun duurzame toekomst.
Wanneer weer je of een product fairtrade is?
In diverse ontwikkelingslanden - binnen Azië, Afrika en Zuid-Amerika - verkeren veel kleinschalige boeren constant in onzekerheid over hun inkomen. De Stichting Max Havelaar is in Nederland eigenaar van het Fairtrade keurmerk. Deze stichting geeft in Nederland het keurmerk uit aan bedrijven en controleert dan ook of zij zich houden aan de Fairtrade handelsvoorwaarden. Deze handelsvoorwaarden bestaan uit de volgende drie eerlijke en duurzame voorwaarden: de minimumprijs, de Fairtrade premie en de sociale- en milieucriteria. Met deze handelsvoorwaarden probeert Fairtrade de inkomenszekerheid van de boeren te verbeteren. Wil jij ook wereld een handje helpen? Begin dan in huis! Wij hebben 5 tips voor je op een rij gezet waar je op kunt letten tijden het kopen van interieuritems.
1. Producten van hergebruikte materialen
Minder afval en gelukkig steeds meer bewustzijn: dat is er nu gelukkig gaande in de interieurwereld. Er zijn verschillende manieren om materialen opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld het opnieuw stofferen van stoelen of bestaand meubilair in een nieuw jasje steken. Er komt veel creativiteit bij kijken, maar gelukkig hebben bepaalde interieurmerken deze items al voor ons ontworpen en hoeven we zelf niks te doen. Gebruik tijdloze producten van hoogwaardige kwaliteit die over het algemeen jarenlang in productie blijven. Zo creëer je een tijdloos interieur en ben je het minder snel beu!
Wil je binnenkort die ene muur een likje verf geven? Kies dan voor fairtrade verf. Verf op waterbasis is namelijk helemaal niet groen. Er zitten namelijk veel schadelijke stoffen in voor tijdens het opbrengen en erna. Duurzame verf is tegenwoordig makkelijk te bestellen. Kies liever voor verf van natuurlijke pigmenten en op basis van kalk of gips. Enne nog een voordeel: het resultaat van duurzame verf mag er zien. De verf is over het algemeen van hoge kwaliteit en blijft lekker lang zitten.
Stap eens een kringloopwinkel binnen in plaats van een normale woonwinkel. Er worden hier heel veel meubels verkocht die nog in hele goede staat zijn. Voor wie zelfs goed zoekt, kan echte design pareltjes vinden! Steeds meer vintage meubelwinkels hebben ook een online shop, wij zeggen: Googlen maar! Natuurlijk is de lokale vlooienmarkt ook altijd de place to be voor mooie tweedehands meubels en woonaccessoires. Wellicht in het weekend een keer vroeg uit de veren, maar dan heb je ook wat! Ben je creatief? Dan is het ook een leuke activiteit om tweedehands meubels op te knappen. Geef een likje verf of maak van oude fruitkistjes en koffers een hippe kast.
Wil je even rustig beginnen en hoeven jouw meubels nog niet vervangen te worden? Begin dan met kleine dingen, oftewel milieuvriendelijke woonaccessoires. Denk aan sierkussens van duurzame stoffen, eco-friendly beddengoed en duurzame kamerplanten! Vaak zijn deze woonaccessoires helemaal niet stijlgevoelig en kun je ieder interieur omtoveren tot een waar sprookje. Eco-friendly woonaccessoires zijn duurzaam, handgemaakt of fairtrade ingekocht. Zo hebben de makers, de wereld en jij er plezier van!
Zowel voor kleding als interieur geldt: creëer je eigen stijl. Ben je bang dat jouw interieur te saai wordt? Een aantal basis woonitems vul je aan met unieke opvallende exemplaren die langer meegaan. Voor veel mensen is furniture shopping vooral de zoektocht naar dat ene bijzondere item dat jouw interieur compleet maakt. Duurzaam shoppen is precies dat: je tijd en energie steken in het vinden van fair trade items die jou blij maken. Fairtrade producten kosten iets meer, maar je kunt dan wel met een gerust hart de winkel uitlopen.
Beeld cc: Sfeerbeeld 1: Fermliving Sfeerbeeld 2: Urban Nature Culture Sfeerbeeld 3 & 4: Meubelpartner Sfeerbeeld 5: Fermliving