7 tips voor een duurzaam interieur
Ook via een duurzaam interieur kun jij een steentje bijdragen aan een schoner milieu! Er zijn namelijk veel milieuvriendelijke oplossingen te bedenken waar je misschien in eerste instantie niet aan dacht. Lees deze 7 tips voor een duurzamer interieur!
Ideeën nodig voor een duurzaam interieur? Tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om een duurzaam interieur te creëren. Het is alleen minder bekend. Bij een duurzame levenstijl denken we namelijk al vaak aan een groener leven of wonen, terwijl je ook absoluut met je interieur duurzaam kunt omgaan. Zo kun je voor duurzame materialen kiezen, stilstaan bij de ethos van het productieproces of juist kiezen voor tweedehands meubels. Met een beetje creativiteit en oplettendheid creëer ook jij met deze 7 tips een duurzaam interieur:
Een duurzaam interieur: wat maakt een interieur duurzaam?
Door te kiezen voor een duurzaam interieur kun jij dus ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. De vraag is alleen wat verstaan we precies onder een duurzaam interieur? Duurzaamheid op het gebied van interieur lijkt namelijk nog in haar kinderschoenen te staan, maar wordt wel steeds populairder. Wijselijk hebben wij daarom maar even de dikke Van Dale onder het stof gehaald en vonden de volgende betekenis van 'duurzaam': duur·zaam: 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Kortom, bij een duurzaam interieur moet je denken aan meubels en woonaccessoires die lang mee gaan (tijdloos zijn), niet snel slijten en die gemaakt zijn van materialen die relatief milieuvriendelijk en grondstofbesparend zijn. Al mogen we de productie en distributie van woonitems ook niet negeren, omdat hier ook vervuilende stoffen vrijkomen. Steeds meer bedrijven proberen daarom de CO²-uitstoot zo laag mogelijk te houden en in te spelen op een circulaire economie door de meeste processen in eigen land te houden. Benieuwd wat jij kunt doen? Wij hebben 7 tips op een rijtje gezet om jouw interieur duurzaam te maken.
Tip 1: Het FSC-keurmerk
Om voor een duurzaam interieur te gaan kun je kiezen voor meubels of woonaccessoires die gemaakt zijn van hout met het keurmerk FSC (Forest Stewardship Council). Dit internationale houtkeurmerk focust zich op strenge eisen voor zowel een duurzaam als een sociaal bosbeheer. Het FSC-logo garandeert namelijk enerzijds dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt en anderzijds dat bosarbeiders voldoende loon binnen verantwoorde werkomstandighede ontvangen. Naast verantwoord kiezen voor houten meubels met een FSC-keurmerk, kun je ook met een gerust hard voor bamboe als materiaal kiezen. Bamboe is namelijk een grassoort dat ontzettend snel groeit en is daarom één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen.
Tip 2: Kijk vaker naar het GOTS-certificaat
Een andere mogelijkheid voor een duurzaam interieur is het kiezen voor biologisch geproduceerde natuurlijke materialen - zoals katoen, wol, zijde en vilt. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van het GOTS-certificaat? GOTS staat voor Global Organix Textile Standard en is een internationeel erkend stempel voor zowel echologische als sociale verantwoordelijkheid. Om aan deze certificering te voldoen moet je aan een flink aantal critera voldoen: zo moet het product voor minstens 95% uit biologisch geproduceerde materialen bestaan en zijn er strenge eisen voor de arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase. Langzamerhand zien we ook steeds meer woonaccessoires op de markt verschijnen die ook voorzien zijn van dit GOTS-certificaat. Het interieurmerk Ferm Living is hier een goed voorbeeld van: dit merk produceert bijvoorbeeld bed-, bad- en babytextiel dat voor 100% uit biologisch katoen bestaat.
Tip 3: Kies voor gerecyclede materialen
Vaak worden oude meubels of woonaccessoires weggegooid of verbrand wat de CO²-uitstoot niet bepaald ten goede komt. Gelukkig zien we hier langzaam verandering in komen. Tegenwoordig worden steeds vaker namelijk deze meubels of delen ervan een nieuw leven ingeblazen. Zo worden oude materialen bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor een nieuw product of een bestaand product krijgt een nieuwe functie door middel van upcycling. Meubels of woonaccessoires van gerecyclede materialen met een mooi verhaal doen het altijd veel beter dan het tienduizendste zelfde geproduceerde item uit een grote winkelketen. Het zijn meubels of woonaccessoires die een eigen verhaal hebben, die uniek zijn en authenticiteit uitstralen. Een mooi voorbeeld hiervan is de verlichting van Graypants. Dit interieurmerk maakt verlichting met de hand van gerecycled karton en met milieuvriendelijke lijm. Maar ook Dille & Kamille en Muuto brengen een steeds grotere collectie van geryclede materialen op de markt.
Tip 4: Geef tweedehands items opnieuw een kans
Al gedacht aan tweedehands meubels of zelfs tweedehands woonaccessoires? Kijk eens wat vaker op websites zoals Marktplaats of plan een uitje in naar een rommelmarkt of kringloopwinkel. Of struin eens door de collectie van je ouders of andere bekenden! Met tweedehands meubels creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling. En yup, deze duurzamele verzameling is beter voor de portomonee én het milieu. Of wat dacht je van refurbished design? Webshop Flinders verkoopt tegenwoordig refurbished design: meubels en accessoires die zijn opgeknapt met originele onderdelen en met korting worden aangeboden.
Tip 5: Ga voor duurzaam geteelde planten
En wat dacht je van al jouw groene kamerplanten? Ook wat betreft planten behaalt er op het gebied van een duurzaam interieur nog veel winst te halen. In veel planten die bij bouwmarkten of in tuincentra verkocht worden zit namelijk gif, waardoor de planten een slechte invloed op zowel de gezondheid van de mens als het milieu hebben. In 2016 startte Sprinklr daarom een crowdfunding campagne voor het unieke idee van een seizoensbox vol duurzaam gekweekte planten mét een persoonlijke plantencoach via de Sprinklr-app. Met hun duurzaam gekweekte planten zorgt Sprinklr ervoor dat de lucht in de stad zich verbeterd, CO2 in zuurstof omgezet kan worden en dat liters regenwater beter afgevoerd kan worden.
Tip 6: Zoek naar flat-packed meubels
Heb je al eerder gehoord van het flat-packed principe? Flat-pack meubels zijn meubels die plat en strakt verpakt zijn, zonder schroeven, spijkers of lijm en die je eenvoudig in elkaar zet en ook weer uit elkaar haalt. Eigenlijk vergelijkbaar met de Ikea. Door het compacte design nemen deze meubels tijdens het transporteren minder ruimte in beslag, waardoor de transporteur meer producten tegelijkertijd kan vervoeren en de CO²-uitstoot hierdoor afneemt. Daarnaast is er natuurlijk ook minder verpakkingsmateriaal nodig. Langzaam zien we verschillende designmerken vanuit het plat-packed principe werken. De Ace collectie van Normann Copenhagen is hier hét voorbeeld van.
Tip 7: Koop lokaal je meubels en accessoires
Dit is een gouden tip die we vaak over het hoofd zien. Door meer bij lokale (fysieke) winkels te kopen ondersteun je enerzijds de lokale economie en anderzijds bespaar je ook flink op de transport- en de verzendkosten die zeer nadelig voor het milieu zijn. Oftewel: door lokaal bij fysieke winkels je inkopen te doen belast je het milieu minder. Think about it! Welke authentieke, lokale winkeltjes zitten er bij jou in de buurt? Waar kun je op de fiets heen? Welke webshops bevinden zich in Nederland?
Welke tip ben jij van plan om toe te gaan passen? Onthoud in ieder geval: alle kleine beetjes maken uiteindelijk net zo goed het verschil!