Wanneer hebben de huizenprijzen zijn top behaald?

Wanneer hebben de huizenprijzen zijn top behaald?

Het zelf verkopen van je huis kan in deze tijd natuurlijk nogal gunstig zijn. Het is nu wel algemeen bekend dat er een woningtekort is en dat de prijzen erg hoog liggen.

De waardebepaling van je woning kan dan ook erg zijn gestegen. De waardebepaling van je huis kun je bij veel makelaars gratis opvragen. Het is echter wel zo dat jij ook weer een huis moet kopen voor een flinke prijs. Hoe kan dat en stijgen de huizenprijzen nog steeds? Je leest het in dit artikel.


De prijzen stijgen nog steeds

In 2014 kon jij al een eengezinswoning kopen voor 185.000 euro. Dat is natuurlijk een normale prijs voor een woning. Tegenwoordig kost een nieuwbouwwoning al snel 288.000 euro. Dit flinke verschil komt doordat de huizenprijzen met zeven procent zijn gestegen de afgelopen jaren. Er is ook een voorspelling van het Economisch bureau van ABN Amro dat die prijzen nog met vier procent gaan stijgen de aankomende jaren. Van een daling is dus nog een lange tijd geen sprake. Natuurlijk is het fijn dat jij jouw eigen huis kunt verkopen voor een aardige prijs. Het resulteert er echter wel in dat veel mensen geen betaalbaar huis kunnen vinden. Als ze die wel vinden, wordt hij als snel voor hun neus weggekaapt. Mensen zijn namelijk gretig op zoek naar een woning en willen dan ook wel overbieden. Voor veel mensen is het huren van een woning de enigste optie. Hierdoor gaan ook de huurprijzen omhoog.

Waarom zijn huizen op dit moment zo duur?


Hoe kan het dan zo zijn dat de huizenprijzen zo flink aan het stijgen zijn? Hier is echter wel een simpel antwoord op. Er zijn gewoon veel te weinig woningen. Op het moment kampen we zelfs met een woningtekort van 235.000 woningen. Hoe dit komt? De economische crisis van 2008 is hier de grote boosdoener. Omdat er toen zo weinig vraag was naar woningen, zijn veel nieuwbouwwoning projecten stil gaan liggen. Hierdoor konden veel bouwvakkers niet aan het werk en zijn veel bouwbedrijven failliet gegaan. Veel mensen zijn daardoor nu ook niet opgeleid tot bouwvakker. Ze zijn dan ook tussen 2008 en 2016 meer dan gehalveerd. Er zijn toen ook heel veel bouwprojecten niet doorgegaan door de strenge milieuregels. Er is dus een tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen die resulteren in het woningtekort.