Staat het toilet renoveren op de planning? Niet zo gek, want deze kleine ruimte gebruik je natuurlijk elke dag meerdere keren en het oog wil ook wat natuurlijk. Dus tijd om de handen uit de mouwen te steken en je droom toilet te creëren. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Lees dan ons 6-stappenplan om het toilet te renoveren!
Het toilet renoveren? Met deze tips gaat het zeker lukken
Bij een volledige verbouwing, hoort natuurlijk ook een toilet renovatie! Je denkt waarschijnlijk vooral eerst aan de ruimtes waar je vaak en veel te vinden bent. De woonkamer, de master bedroom en de keuken worden dan meestal als eerste genoemd, maar één belangrijke ruimte wordt vaak vergeten! Dit is het kleinste kamertje in huis, oftewel je toilet. Bij veel mensen zit de porseleinen troon inbegrepen in je badkamer, maar bij veel huizen zit het toilet (ook) in een aparte ruimte. Het
toilet is een plek waar je vaker te vinden bent dan je je misschien wel beseft. Voor kleine tot grote boodschappen en voor veel mensen een vast ritueel met het wakker worden en als je even je social media checkt, dan is er zo opeens een kwartier of langer voorbij! Je toilet wordt dus vaak gebruikt en is daarom na een tijdje ook wel toe aan een renovatie en een opknapbeurt. Maar hoe pak je dit aan en wat is de beste manier om je toilet af te werken? Met ons 6-stappenplan kom je erachter hoe je het toilet op de beste manier kunt renoveren.
Stap 1: Kies het soort toilet
Bij een toilet renovatie hoef je natuurlijk niet per se een nieuwe toiletpot te kopen. Bedenk vooraf in welke stijl je de toiletruimte wilt renoveren en kijk of onderdelen van je oude toilet dan nog van pas kunnen komen. Welke toiletpot je kiest is wel bepalend voor hoe de renovatie verder verloopt en hoe je toilet eruit komt te zien. Mocht je een nieuwe toiletpot willen, dan raden wij je aan om voor een hangend toilet te kiezen! Een hangend toilet is een grote trend die er niet alleen voor zorgt dat je badkamer of aparte wc-ruimte er netter uitziet, maar ook dat er makkelijker schoon te maken is op, onder en zelfs achter de pot. Daarbij zorg je ook voor meer ruimte, dat met name handig is in het allerkleinste kamertje in huis. De volgende stap is het plaatsen van het waterreservoir voor het toilet. Want he, zonder water is een toilet natuurlijk vrij onbruikbaar. Een waterreservoir boven een staand toilet neemt vaak veel ruimte in beslag en ziet er minder chique uit, maar je bespaart daarmee wel flink op de kosten want dit soort toilet is goedkoper. Deze zit al verbonden met het toilet dus is relatief eenvoudig te monteren. Voor een hangend toilet is een ingebouwd reservoir het verstandigst.
Stap 2: Installeren van het waterreservoir
Het klinkt in eerste instantie misschien lastig om een inbouwreservoir te installeren, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig. Er zijn namelijk complete inbouwreservoirs verkrijgbaar die je in één keer vast kunt maken. Zo hebben grote namen op het gebied van sanitair Grohe en Geberit verschillende modellen, waardoor er altijd wel een set is die past bij jouw toilet en wc-ruimte. De installatie van je inbouwreservoir doe je in drie stappen. Als eerste bepaal je waar het reservoir moet komen te hangen. Dit doe je door te controleren waar de leiding en watertoevoer zitten en dat je genoeg ruimte hebt om gebruik te kunnen maken van het toilet. Reken hiervoor 50 centimeter beenruimte en 20 centimeter aan de zijkant. Vervolgens teken je op de muur af waar het reservoir komt te staan, met de juiste afmetingen. Tot slot is het slechts de beugels monteren, controleren of deze waterpas staan en maak het geheel vast met de juiste schroeven.
Stap 3: De badkamerspiegel
Wanneer het reservoir is geplaatst, is de volgende stap het plaatsen van de koof. Omdat je ruimte wil besparen, verwerk je deze op een nette manier weg in de muur. Dit staat meteen een stuk netter en zorgt ervoor dat je geen extra werk hebt met de schoonmaak of dat je te weinig ruimte hebt. De koof plaats je door de balken te zagen en één van deze balken te plaatsen aan de muur waar je het reservoir in hebt geïnstalleerd. Zorg er ook voor dat deze balk net zo waterpas wordt geplaatst als het reservoir en boor deze vast met pluggen. Vervolgens meet je de hoogte van balk naar grond, gemeten vanuit de onderkant van de balk. Deze lengte gebruik je om vier balken te zagen en twee daarvan bevestig je met een hoekanker aan de balk. Op de plek waar de hoekankers de grond raken zet je een markering en boor je gaten voor de benodigde pluggen. Als dat gedaan is, plaats je de balken tegen het waterreservoir aan. De balken gebruik je voor de afwerking. De twee lange balken plaats je tegen de muur en bevestig je met slagpinnen. Als laatste plaats je de twee balk, die je tegen de vier lange balken slaat. Het frame staat nu en voor de rest is het alles afmaken. Gebruik hiervoor een plaat van multiplex, een isolatiemat en een voorzetwand, om alles netjes af te werken tot een aparte cabine. Vergeet hierbij niet om een uitsparing in de voorzetwand te maken, anders kan deze niet goed dicht. Plaats vervolgens het toilet en verbind deze met het waterreservoir.
Stap 4: De betegeling leggen
In de vorige stappen ging het vooral om het wegwerken van zaken zodat je deze niet meer kan zien. Nu gaat het over iets dat je juist wél moet zien, namelijk de betegeling van je koof. Een koof van hout of multiplex oogt natuurlijk niet echt aangenaam en een mooie betegelde koof is echt een must! Daarbij staat het vreemd als je muur bezet is met mooie
(badkamer)tegels, terwijl de koof erbij staat alsof deze er maar tijdelijk tegenaan is geschoven. Het voordeel aan het betegelen van je koof is dat je zowel kunt kiezen voor dezelfde tegels die aan je muur hangen of totaal andere tegels. De keuze is reuze om te mixen en matchen met diverse tegels. Aangezien de ruimte maar klein is, zouden wij aanraden om te kiezen voor lichte tegels aan de muur en donkere tegels voor de koof. Hierdoor oogt de ruimte een stuk ruimtelijker.
Dan nu het daadwerkelijke werk. Vergeet niet voordat je echt gaat plaatsen om te kijken hoe je uitkomt met je tegels. Mocht je dan een stukje overhouden waar geen hele tegels in passen, dan kun je beter eerst een halve tegel leggen. Dit is makkelijker dan dat je aan het einde nog moet ploeteren met een halve tegel. Vergeet hierbij ook niet rekening te houden met 10 procent snijverlies. Om ervoor te zorgen dat de lijm voor je tegels goed blijft zitten, kun je het beste gebruikmaken van een voorstrijk. Deze giet je in een verfbak en pers je mooi egaal met een standaard verfroller. Daarbij is het handig dat je eerst deze tegels legt voordat je verder gaat met de vloertegels. Werk van boven naar beneden om niet in de knel te zitten met oneffen lopende gronden. Plaats de tegellijm per korte stukjes tegelijk om uitdroging te voorkomen en druk de tegels met een licht draaiende beweging. Plaats tussen de tegels kruisjes zodat de waterdichtheid niet verslechterd wordt. De kruisjes zijn bij het opdrogen van de lijm eenvoudig te verwijderen.
Stap 5: De fonteinset op de juiste plek plaatsen
Na de betegeling plaats je de fonteinset. Hierbij is het belangrijk dat je de ruimte tussen de koof en de fontein zelf groot genoeg houdt, zodat je niet opgepropt op het toilet hoeft te zitten. Je meet het fonteintje zelf en op basis hiervan teken je de boorgaten. Het voordeel is dat je bij de aanschaf van het fonteintje vaak een handleiding krijgt hoe deze bevestigd moet worden. Voor het boren gebruik je een apart tegelboortje om de tegels niet al te veel te beschadigen. Voor een stevige plaatsing plaats je de fontein met speciale kit. Het sifon en de kraan aansluiten en het fonteintje laten werken volgt met dezelfde handleiding.
Stap 6: De finishing touch met accessoires
Dan de allerlaatste, en misschien wel allerleukste, stap, namelijk het toevoegen van toilet accessoires. De essentials, zoals de
toiletrolhouder, handdoekhouder en leuke toilet handdoeken, mogen natuurlijk niet ontbreken. Afhankelijk van de ruimte kun je meer accessoires toevoegen, zoals een klein plantje, een mooie spiegel, geurstokjes, een wandrek met wat leesvoer et cetera!
Als je een beetje een handige Harry bent, dan kun je dus redelijk
gemakkelijk een toilet renovatie uitvoeren om de perfecte toilet te creëren!
Mocht je de hele badkamer willen verbouwen, lees dan hier over de badkamer verbouwen in 10 stappen.